Denník N

V Egypte otvorili záhadný starý sarkofág, našli v ňom tri kostry a zapáchajúcu tekutinu

Traja ľudia pochovaní v hrobke mohli byť vojaci, jeden z nich mal znaky poranenia lebky ostrým predmetom.

V sakorfágu našli tri kostry a zapáchajúcu tekutinu. Foto – FB/ Egyptské ministerstvo pre staroveké pamiatky

Keď prvého júla našli v egyptskej Alexandrii záhadný čierny sarkofág, ktorý vyzeral byť neporušený vyše dvetisíc rokov, vzbudilo to záujem celého sveta. Vyrojili sa špekulácie, kto by v ňom mohol byť pochovaný.

Niektorí dokonca hovorili, že tam môžu byť ostatky slávneho dobyvateľa Alexandra Veľkého, ktorý mesto založil.

Vo štvrtok egyptskí pracovníci sarkofág, ktorý je vysoký 185 centimetrov, dlhý 265 centimetrov a široký 165 centimetrov a váži skoro 30 ton, otvorili. Namiesto ostatkov Alexandra Veľkého tam našli tri rozkladajúce sa kostry a veľmi zapáchajúcu červeno-hnedú tekutinu. Ide o vodu z odpadového systému, ktorá sa dostala do sarkofágu cez trhlinu na pravej strane hrobky a znehodnotila múmiu.

„Vyzerá to ako rodinný pohreb. Nanešťastie, múmie vo vnútri neboli v najlepšom stave a zostali iba kosti,“ povedal podľa BBC Mustafa Wazirí, generálny tajomník Najvyššej rady pre staroveké pamiatky.

Zápach bol takmer neznesiteľný. Foto – FB/Egyptské ministerstvo pre staroveké pamiatky

Zapáchajúca tekutina

Miestne noviny napísali, že po tom, čo veko sarkofágu nadvihli za pomoci vojenskej techniky len o 5 centimetrov, museli pracovníci ustúpiť, taký neznesiteľný smrad vyšiel zo sarkofágu. Z vody odobrali vzorky a spravodajský portál Youm7 neskôr zverejnil video, ako muž vylieva červenú tekutinu, možno z miesta vykopávky, na ulicu.

Martin Odler je slovenský egyptológ, ktorý sa na výskumoch v egyptskej lokalite Abúsír zúčastňuje dvakrát do roka. Pre Denník N odpovedal na otázku, v čom je objav významný.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie