Denník N

Okolo Jupitera objavili dvanásť nových mesiacov, ich počet stúpol na 79

Jupiter s polárnou žiarou. Foto – NASA
Jupiter s polárnou žiarou. Foto – NASA

Nové mesiace okolo Jupitera objavili vďaka šťastnej náhode počas pátrania po planétach na úplnom okraji slnečnej sústavy.

Vedci objavili 12 nových mesiacov okolo najväčšej planéty našej slnečnej sústavy.

Plynný obor Jupiter predstavuje v poradí piatu planétu slnečnej sústavy. Okolo Slnka obieha vo vzdialenosti približne 778 miliónov kilometrov, čo je v porovnaní so Zemou niečo viac ako päťnásobok.

Táto obria planéta je známa najmä svojou charakteristickou červenooranžovou anticyklónou, ktorá sa v priebehu niekoľkých desiatok rokov výrazne zmenšila.

Ešte zo školy si možno pamätáte, že Jupiter obieha veľké množstvo mesiacov. Pozorovať ich však nie je vôbec jednoduché. Jupiter je jasný a veľký a skúmať malé a nejasné objekty okolo neho vyžaduje vyspelé teleskopy a metódy na spracovanie dát. To je pravdepodobne jeden z dôvodov, prečo sme sa objavenia jeho dvanástich nových mesiacov dočkali až tento rok.

Počas pozorovaní vedci využili ďalekohľad Blanco v Čile, ktorý umožňuje pozorovanie pomocou takzvanej Dark Energy Camera, zariadenia na pozorovanie aj veľmi málo jasných a vzdialených objetov.

Výsledky potvrdili teleskopy Magellan (Čile), Subaru a Gemini (Havaj) a ďalekohľad Discovery Channel (Arizona).

Počet mesiacov obiehajúcich Jupiter stúpol vďaka novým meraniam na 79.

Šťastná náhoda

Pôvodne vedci hľadali deviatu planétu slnečnej sústavy, ktorá by sa mala nachádzať v oblasti za Neptúnom. Pozorovania spred štyroch rokov totiž naznačujú, že by sa v tejto oblasti mohla vyskytovať veľmi masívna planéta, ktorá by vysvetľovala pohyb malých objektov. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie