Denník N

Poľskú demokraciu a súdy môžu zachrániť len Poliaci

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Kaczyński dobre vie, že jeho strana má veľkú podporu verejnosti a že Súdny dvor veľmi pravdepodobne nebude schopný konať rýchlo. Keďže domáca opozícia je len veľmi slabá, v ceste mu nestojí takmer nič.

V posledných týždňoch sa vo svetových médiách objavili články o veľkých poľských protestoch. Poliaci demonštrujú proti legislatíve, ktorú presadila vládnuca strana Právo a spravodlivosť a ktorá znižuje vek odchodu do dôchodku pre sudcov najvyššieho súdu. Po novom tak budú musieť svoje miesta opustiť všetci sudcovia starší ako 65 rokov, čo strane umožní, aby obsadila súd poslušnými sudcami.

Moc nad súčasnosťou i minulosťou

Poľská ústava hovorí o nezávislom súdnictve a funkčné obdobie hlavy najvyššieho súdu stanovuje na šesť rokov. To znamená, že sudcov nemožno zbaviť funkcií prostredníctvom legislatívy – aspoň nie tak, aby to bolo v súlade s platnou ústavou. Lenže nový zákon umožňuje poľskému prezidentovi Andrzejovi Dudovi vymeniť len v tomto roku až tri pätiny z 93 sudcov najvyššieho súdu vrátane jeho súčasnej predsedníčky.

Navyše, vláda pridala k súdu dve nové komory, čím sa počet sudcov zvýši až na 120. Nová disciplinárna komora sa bude dať využiť na vyhrážanie sa nespolupracujúcim sudcom a nová zvláštna auditorská komora bude posudzovať validitu volebných výsledkov. Táto druhá komora bude mať tiež právomoc vyšetrovať predchádzajúce sťažnosti na priebeh volieb, čo dá vláde do rúk právomoc zvrátiť rozhodnutia súdov aj dvadsať rokov do minulosti. Právo a spravodlivosť tak preberá plnú kontrolu nielen nad súčasnými súdnymi rozhodnutiami, ale aj nad dvomi dekádami predchádzajúcich verdiktov.

Pomalá európska odpoveď

S tým, ako vládnuca strana zrýchľuje preberanie moci nad súdnictvom, mnohí ľudia, ktorí sa stavajú proti novému zákonu, upierajú svoje nádeje k Európskej únii. Európska komisia už iniciovala proces „infringementu“ proti Poľsku ako odpoveď na vládne narušenie súdnej nezávislosti. To môže byť začiatkom procesu, v rámci ktorého Súdny dvor Európskej únie pozastaví platnosť zákona, kým vec neprerokuje.

Problémom však je, že Súdny dvor pracuje veľmi pomaly, čo znamená, že nakoniec môžeme byť svedkami situácie podobnej situácii v Maďarsku v roku 2014. Vtedy Európsky súd pre ľudské práva rozhodol proti vláde premiéra Viktora Orbána, ktorá odstavila sudcu najvyššieho súdu Andrása Baku ešte predtým, než sa skončilo jeho funkčné obdobie. No súdne rozhodnutie prišlo príliš neskoro. Maďarská vláda zaplatila pokutu 100-tisíc eur, no Baka sa už na svoje miesto nevrátil a neobnovila sa ani vláda práva.

Podobne to bolo aj v prípade z rokov 2016 a 2017, keď Súdny dvor nakoniec rozhodol, že povolením zrýchliť výrub dreva v Bielovežskom pralese poľská vláda porušila európsku legislatívu. Lenže vláda toto rozhodnutie jednoducho ignorovala a ilegálny výrub pokračoval až do apríla 2018, keď Súdny dvor konečne pohrozil Poľsku pokutou vo výške 100-tisíc eur za každý deň ďalšej ťažby. No do tej chvíle vyrúbali už 190-tisíc kubických metrov dreva. Dnešná situácia je veľmi podobná: ak mal Súdny dvor zablokovať súdnu reformu poľskej vlády, mal to urobiť už pred mnohými mesiacmi.

Kaczyńskému nestojí v ceste takmer nič

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie