Denník N

Pred ďalšou Putinovou vojnou

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Po poslednom týždni sa musíme postaviť tvárou v tvár realite, že nevieme, čo by Trump robil v prípade bezpečnostnej krízy spôsobenej Ruskom. A možno to nevie ani on sám.

Viete, čo vám nedovolí zaspať, keď ste ministrom zahraničia zraniteľného amerického spojenca? To, že vám Vladimir Putin urobí to, čo už urobil Gruzínsku a Ukrajine: začne hybridnú vojnu. Vojnu, ktorú hlava štátu popiera, no ktorú podporujú kybernetické útoky a subverzia, v ktorej na vaše územie vtrhnú lietadlá, tanky i vojaci bez označenia. Vojnu, ktorú však napriek tomu nemožno označiť za inváziu v plnom rozsahu.

Toto však nie je najhorší scenár, ktorý sa dá predstaviť. V skutočnosti v posledných rokoch Rusko praktikuje niečo ešte zlovestnejšie. Ruské vojenské cvičenie Zapad bolo nácvikom hybridnej vojny proti pobaltským štátom, ktorej súčasťou by bol aj útok jadrovou zbraňou. Je to súčasť doktríny, ktorú analytici nazývajú „eskaláciou za účelom deeskalácie“, lenže v skutočnosti nejde o nič mierumilovné. Cieľom je vystrašiť lídrov iných krajín tak, že sa rovno vzdajú. V našom postmodernom svete sa plánovanie jadrovej vojny stalo niečím nemysliteľným, no Rusko počíta s tým, že naši lídri budú váhať, keď budú konfrontovaní s realitou, a nakoniec odmietnu odvetu.

Rusku by stačilo na víťazstvo nejakých 60 hodín. Celým účelom NATO je zabezpečiť, že sa to nestane. Je to len prezident USA, ktorý má moc odpovedať na ruské vyhrážky a konať pri každom stupni eskalácie. Je to len Amerika, ktorá môže odpovedať Rusku – dokonca aj na takom odľahlom mieste, akým je stredná Európa – lietadlom proti lietadlu, raketou proti rakete, jadrovou zbraňou proti jadrovej zbrani. Bezpečnosť severnej časti Európy závisí od presvedčenia, že USA sú pripravené použiť na tomto mieste silu.

Ale v priebehu uplynulého týždňa sme sa dozvedeli, že prezident Spojených štátov si o nás myslí, že sme jeho nepriatelia a že Európania dlhujú peniaze do rozpočtu NATO, čo je ignorantské a nepravdivé. Teraz je jasné, že Trump sa snaží destabilizovať pozície demokraticky zvolených líderiek Nemecka a Spojeného kráľovstva v prospech ich radikálnych oponentov. Začína viesť obchodnú vojnu proti Európe pod zámienkou našej údajnej hrozby pre americkú národnú bezpečnosť. Čo sa týka témy ruského zasahovania do americkej politiky, vražednému ruskému diktátorovi verí viac ako americkým spravodajským službám.

Bez ohľadu na dôvody, už samotný kontrast medzi pohŕdavým a nepriateľským postojom k spojencom a úctivým a súhlasným postojom k Putinovi je dostatočný na to, aby vzbudil pochybnosti. Počas krízy, ktorej sa tak obávame, chceme, aby Trump zareval do telefónu: „Vezmi si tých zabijakov späť do Ruska, Vladimír, pretože inak…“ Urobil by to?

Trump spochybňuje užitočnosť spojenectiev. Rád by som mu povedal, že Poľsko neposlalo brigádu do nešťastnej vojny v Iraku zo strachu pred

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie