Denník N

Zažite blízkosť vzdialenej kométy v šamorínskej synagóge

Výstava v šamorínskej At Home Gallery. Foto - Adam Šakový
Výstava v šamorínskej At Home Gallery. Foto – Adam Šakový

Po šiestich rokoch vystavuje v At Home Gallery americká umelkyňa Alison Safford a je to silný zážitok.

Letné mesiace lákajú za oddychom nielen k vode, ale aj do výnimočných priestorov. Takým je nepochybne At Home Gallery, sídliaca v budove desakralizovanej šamorínskej synagógy (mimochodom, v blízkosti voľnočasového areálu Čilistov). Aktuálne tu prebieha výstava bostonskej umelkyne Alison Safford, ktorá po šiestich rokoch od svojej prvej výstavy v Šamoríne vytvorila novú inštaláciu pre tento špecifický výstavný priestor.

Deklarovanou múzou projektu s názvom A/Musing the Muse Be/Musing the Muse sa pre ňu stala kométa zvláštneho tvaru a ešte zvláštnejších akustických prejavov 67P/Čurjumov–Gerasimenko. Podoba kométy sa vo výstave objavuje v miniatúre ako 3D printová plastika situovaná nad provizórnym lôžkom, ďalej ako zvuková stopa zachytená kozmickou loďou, vychádzajúca z reproduktorov pod vankúšom a vo večerných hodinách aj ako veľkoplošná projekcia vo vnútri synagógy.

Priestory synagógy, presiaknuté religióznou symbolikou, ale aj ťaživou históriou tamojšej židovskej komunity, zdanlivo odľahčuje inštalácia, ktorá je na prvý pohľad ukotvená skôr v súčasnosti a tematizuje putovanie, kreatívne zrážky a návraty. Do galerijného mikrokozmu Safford priniesla meditatívnu, a pritom energizujúcu inštaláciu, doplnenú o poetický autorský komentár. Jej návrat do Šamorína má pritom symbolickú paralelu v dĺžke obežnej dráhy spomínanej kométy, čo je približne šesť rokov.

Diváci si majú na výstave ľahnúť na pripravené podložky, z vankúšov znie zvuk kométy, ktorá sa v podobe malého modelu vznáša nad nimi. Foto – Adam Šakový

Foto – Adam Šakový

Silný zážitok

Na výstave si môžete vychutnať viacero silných momentov. Jedným sú sochárske kvality presnej reprodukcie jemnými ryhami zbrázdeného povrchu kométy, rotujúcej v letnom mäkkom zlatistom slnečnom svite. Nezvyčajná horizontálna poloha, do ktorej sa návštevníci musia uložiť na dosiahnutie zážitku z diela, otvára brány imaginárna doširoka.

Ďalším výrazným elementom je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie