Denník N

Slovenská pobočka Nočných vlkov ma neprekvapila, sme najväčší sympatizanti Ruska v okolí

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Odborník na extrémizmus Daniel Milo hovorí, že štát má len málo nástrojov, ako na Nočných vlkov reagovať. Zopár možností však podľa neho existuje.

Daniel Milo vyštudoval právo na Univerzite Komenského. V rokoch 2004 až 2007 viedol organizáciu Ľudia proti rasizmu. Venoval sa problematike extrémizmu v medzivládnej organizácii OBSE, na Úrade vlády a tiež ako národný koordinátor protiextrémistických politík na ministerstve vnútra. Od leta 2016 pôsobí ako analytik v inštitúte Globsec.

Sú obavy zo slovenskej pobočky Nočných vlkov namieste, alebo sledujeme skôr prehnanú hystériu? 

Vidím trochu hystériu v tom, čo sa dialo okolo fotiek sídla Nočných vlkov pri Trnave. Naozaj si nemyslím, že by na Slovensku vznikala nejaká základňa s bojovými vozidlami. Na druhej strane, tváriť sa, že sa nič nedeje, a že Noční vlci sú len obyčajná motorkárska skupina, to by bol opačný extrém.

Prečo by nás teda Noční vlci mali zaujímať?

Noční vlci sú skupinou, ktorá sa v roku 2014 podieľala na vojenských operáciách na Ukrajine. Viacerí ich členovia sa zúčastnili bojov v Luhansku na strane proruských separatistov, niektorí pred tým asistovali pri okupácii Krymu Rusmi. Líder Nočných vlkov Alexander Zaldostanov patrí medzi ľudí blízkych Vladimirovi Putinovi. Toto všetko sú zdokumentované fakty. Ani omylom to nie je obyčajný motorkársky gang, ktorý si na Slovensku založí pobočku, lebo u nás chce jazdiť. Noční vlci sú predĺženou rukou Kremľa.

Na Slovensku sa o Nočných vlkoch doteraz písalo hlavne v súvislosti s ich jazdami, ktorými si pripomínajú víťazstvo nad fašizmom. 

Áno, tieto jazdy na trase Moskva-Berlín sa stali povestnými. Slúžia ako pomerne účinný nástroj kremeľskej propagandy.

Podľa politológa Grigorija Mesežnikova založenie slovenskej pobočky dokazuje, že nás Kremeľ vníma ako krajinu, ktorej obyvatelia sú Rusku pozitívne naklonení.

S tým súhlasím. Nebude náhoda, že Noční vlci si svoju pobočku založili v krajine, ktorá má značné sympatie k Rusku. Potvrdzujú to aj prieskumy, ktoré v inštitúte Globsec robíme. V sympatiách k Rusku, aj v sympatiách k Vladimirovi Putinovi sme dokonca na čele krajín V4.

Prečo to tak je?

Sú dva hlavné dôvody. Prvým dôvodom je historické dedičstvo siahajúce

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Noční vlci

Slovensko

Teraz najčítanejšie