Denník N

Nekritizovali moje výkony, ale turecký pôvod, tvrdí Mesut Özil, ktorý oznámil koniec v nemeckej reprezentácii

Mesuta Özila v nemeckom drese už neuvidíte. Foto – TASR/AP
Mesuta Özila v nemeckom drese už neuvidíte. Foto – TASR/AP

Nemecký futbalista sa rozhodol skončiť s reprezentačným dresom po vlne kritiky zo strany médií za jeho stretnutie s tureckým prezidentom Erdoğanom.

Nemecký futbal sa ešte poriadne nestihol otriasť z katastrofálneho výsledku národného tímu na nedávnych majstrovstvách sveta a už musí čeliť ďalšiemu obrovskému šoku. Jedna z hviezd reprezentácie Mesut Özil oznámil vo veku 29 rokov, že končí s reprezentačnou kariérou.

Celý problém sa začal v máji, keď sa Mesut Özil spolu s Ilkayom Gündoğanom v Londýne stretol s tureckým autokratickým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Dres pre Erdoğana

Títo dvaja futbalisti hrajúci najvyššiu anglickú ligu majú turecký pôvod, a aj preto Özil po stretnutí povedal, že pri Erdoğanovej návšteve charitatívneho vzdelávacieho podujatia v Londýne by ignorovanie tureckého prezidenta znamenalo „neúctu voči koreňom jeho predkov, ktorí by dnes boli hrdí na to, kam sa dostal“. Özilovi starí rodičia sa narodili ešte v Turecku.

Futbalisti zdôraznili, že išlo o striktne apolitické stretnutie, v ktorom sa rozprávali o futbale. Erdoğan, ktorý čoraz viac mení Turecko na autoritatívnu krajinu, fotky z mítingu so známymi futbalistami využil vo svojej predvolebnej kampani.

Hráč Arsenalu Londýn Özil a Gündoğan (Manchester City) darovali Erdoğanovi svoje dresy, pričom Gündoğan pridal aj venovanie „svojmu prezidentovi“.

Celá aféra spôsobila v Nemecku silnú vlnu kritiky a do oboch futbalistov sa pustili nielen médiá, ale aj šéf nemeckého futbalového zväzu Reinhard Grindel.

Ten v máji na oficiálnej stránke nemeckého futbalového zväzu uviedol, že šport a jeho národná asociácia „obhajujú hodnoty, ktoré turecký prezident Erdoğan dostatočne nerešpektuje“. Pokračoval: „Preto nie je dobré, že sa naši reprezentanti nechali zmanipulovať na jeho predvolebnú kampaň. Tým, že to urobili, v žiadnom prípade nepomohli nemeckému futbalovému zväzu pri snahe o integráciu, skôr naopak.“

Dvojitý meter médií

Özil sa k celej záležitosti počas svetového šampionátu nevyjadroval. Po nečakanom vypadnutí už v základnej skupine sa však do celej nemeckej reprezentácie, vrátane jednej z ústredných postáv tímu Mesuta Özila, pustili všetky nemecké médiá a analytici.

V nedeľu 29-ročný Özil zverejnil na Twitteri dlhočizný príspevok, v ktorom oznámil koniec v nemeckej reprezentácii.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie