Denník N

Putinov „chirurg“ sa prihlásil k pobočke Nočných vlkov. Liberálne médiá vraj rozpútali hon na obyčajné múzeum

Alexander Zaldostanov sa oficiálne vyjadril k slovenskej pobočke, ktorú pri Trnave založil podnikateľ Jozef Hambálek. Foto - TASR/AP
Alexander Zaldostanov sa oficiálne vyjadril k slovenskej pobočke, ktorú pri Trnave založil podnikateľ Jozef Hambálek. Foto – TASR/AP

Alexander Zaldostanov zverejnil status v štyroch jazykoch, píše v ňom o údajnej štvavej kampani, ktorá sa podľa neho rozpútala proti obyčajnému múzeu.

Zakladateľ a najznámejšia postava ruského motorkárskeho klubu Noční vlci Alexander Zaldostanov sa zastal slovenskej pobočky motorkárov, ktorú blízko Trnavy založil podnikateľ Jozef Hambálek.

Na Facebooku zverejnil status v štyroch jazykoch, v ktorom píše o tom, ako liberálne médiá rozpútali štvanicu proti tejto organizácii.

Muž, ktorého prezývajú „chirurg“, v statuse tvrdí, že Noční vlci tu budú mať len malé múzeum. To bude venované napríklad 8. motocyklovému pluku Červenej armády, ktorý sa zúčastnil bitky pri Stalingrade, alebo československej tankovej brigáde v Sovietskom zväze.

„Liberálne západné médiá, posadnuté rusofóbiou a infikované antisovietizmom s hnevom a žltou penou okolo úst vykrikujú ‚všetko im vezmite a rozožeňte ich‘, aby v zárodku zastavili vznik tohto historického múzea, ktoré sa rodí pod starostlivými rukami nadšencov pre históriu,“ napísal v statuse, ktorý uverejnil v ruskom, slovenskom, anglickom a českom jazyku.

Pobočku Nočných vlkov Zaldostanov opísal ako „klubovňu“. Ešte koncom júna ju pritom jeho kolegovia pre ruskú agentúru TASS nazvali termínom „európsky štáb“.

Zaldostanovov status naznačuje, že „múzeu“ pri Trnave pripisujú Noční vlci osobitný význam. Pripojil k nemu aj niekoľko emotívnych fotiek, na ktorých je napríklad ruská a slovenská vlajka alebo objatie Zaldostanova s podnikateľom Hambálkom.

Putinovi motorkári

Zaldostanov je dlhoročným spojencom Vladimira Putina, s ktorým sa občas pred kamerami povozia na motorkách. V uplynulých rokoch sa podieľal napríklad na organizovaní zhromaždení na Putinovu podporu, ktoré boli súčasťou kampane Antimajdan.

Noční vlci sa po boku špeciálnych jednotiek ruskej armády zapojili aj do vojenských operácií na Kryme. Zaldostanov a niektorí jeho kolegovia za to neskôr dostali štátne vyznamenanie.

„Noční vlci zohrali pri anexii Krymu malú, ale významnú úlohu. Boli jedným z dvoch neštátnych aktérov, ktorým ruské ozbrojené zložky povolili podnikať vojenské operácie,“ napísal nedávno kanadský analytik Matthew A. Lauder pre armádny magazín Journal Forces.

Západ Zaldostanova pre tieto aktivity zaradil na sankčný zoznam. Zakladateľ Nočných vlkov tak prišiel o možnosť legálne cestovať do krajín EÚ. Na nedávne otvorenie slovenskej pobočky vyslal aspoň svojho zástupcu Jevgenija Strogova, ktorý patrí do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Noční vlci

Slovensko

Teraz najčítanejšie