Denník N

Ako zvládnuť deti, ktoré sa stále iba škriepia a žalujú na seba

Foto - Flickr.com/ Jose Herrera
Foto – Flickr.com/ Jose Herrera

Ak by ste sa chceli dostať na koreň hádky a zistiť, ktoré dieťa čo urobilo, koledujete si o pohromu. Zmierte sa s tým, že sa nikdy nedozviete celú pravdu.

Píše Meghan Leahyová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Meghan Leahyová je certifikovaná rodičovská poradkyňa a v denníku Washington Post vedie poradňu o rodičovstve.

Otázka:

Mám doma päťročné a trojročné dieťa a každú chvíľu sa iba doťahujú a žalujú na seba. „Udrela ma.“ „Nadáva mi.“ „Neumýva sa.“ „Klame.“ Je to také únavné, až som sa uchýlila k tomu, že im vravím, ako ma to nezaujíma a ako to nechcem počúvať, hoci som si istá, že to nie je správna reakcia.

Mnohé ich hádky sa navyše končia slzami. Nechcem, aby si mysleli, že ma tie spory nechávajú ľahostajnými, no nemôžem im neustále robiť rozhodcu. Máte nejaký nápad, ako by som mala reagovať?

Odpoveď:

Nič tak veľmi nelezie rodičom na nervy ako to, keď sa deti večne doťahujú. Je to otravné, neproduktívne a zdanlivo nekonečné. Ak zareagujete, hádky budú naďalej rásť a šíriť sa. Ak sa ich však rozhodnete ignorovať, deti pôjdu až na hranu a budú ešte hlasnejšie a zlostnejšie. Je to situácia, z ktorej nemôžete vyjsť ako víťaz.

Občasné škriepky sú v poriadku. Do istej miery existuje medzi deťmi v domácnosti prirodzená súťaživosť a žalovanie je jednou z možností, ako sa môže prejaviť. Jedno z detí zrazu získa väčšiu pozornosť rodičov a dostáva tie ďalšie do problémov. Pre deti je to veľmi účinná taktika a skôr či neskôr sa k nej uchýlia všetky deti. No ak sa žalovanie stáva chronickým problémom, mali by sme sa na výchovu pozrieť z iného uhla.

Neviem, čo sa deje vo vašej rodine, či nie ste náhodou vystavení stresovým faktorom, akými sú napríklad choroba, nedávne sťahovanie alebo odlúčenie. Aj pozitívne zmeny môžu deťom spôsobiť stres. Neviem ani to, či vaše deti nemajú problémy so spánkom, s vývojom alebo s alergiou na jedlo. Spomínam to preto, že aj keby týmito ťažkosťami trpelo len jedno z detí, mohlo by tým ovplyvňovať aj to druhé. I keď sa vám nemusí zdať, že tieto záležitosti s detskými hádkami súvisia, venujte im pozornosť.

Ako tak premýšľam nad vekom vašich detí, napadá mi pár ďalších vecí, na ktoré by ste sa mali upriamiť:

1. Majte deti pod dozorom

Ak sa deti neustále pozorujú a donášajú na seba, mali by byť pod lepším dozorom. V tomto veku deti obvykle rady pomáhajú a chcú byť užitočné, no zároveň potrebujú správny smer a niekoho, kto by ich viedol. Nie sú ešte dosť staré na to, aby vyriešili svoje spory samy – mali by mať v okolí starostlivú dospelú osobu. Keď ich necháte bez dozoru, aj najlepšie vychované deti sa budú škriepiť a žalovať.

2. Chcú len vašu pozornosť

Chronické žalovanie je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie