Denník N

Úplatky pre cirkev aj kupovanie futbalových chuligánov. Ako sa Rusko snaží prekaziť dohodu o mene Macedónska

Proti dohode v júni protestovlai mnohí Gréci, ktorí odmietajú, aby sa krajina volala podobne, ako ich severná provincia. Foto - tasr/ap
Proti dohode v júni protestovlai mnohí Gréci, ktorí odmietajú, aby sa krajina volala podobne, ako ich severná provincia. Foto – tasr/ap

Grécko-ruský biznismen dal údajne 300-tisíc eur, aby kompromis medzi Gréckom a Macedónskom neprešiel.

Grécko patrí medzi najväčších spojencov Ruska v Európskej únii. Podporuje napríklad zmäkčenie protiruských sankcií a po otrave bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa v Británii odmietlo, podobne ako Slovensko, vyhostiť ruských diplomatov, ako to urobila na znak solidarity väčšina členov EÚ.

Posledné týždne sú však vzťahy medzi oboma krajinami na bode mrazu. Denník Ekathimerini to nazval jednou z najhorších diplomatických roztržiek Grécka za posledné roky.  Jeden nemenovaný diplomat dokonca pre Financial Times povedal, že grécko-ruské vzťahy na tom tak zle „neboli ani počas studenej vojny“.

Zatváranie očí sa skončilo

Dôvodom je krok gréckej vlády, ktorá sa pred dvoma týždňami rozhodla vyhostiť dvoch ruských diplomatov a dvoch ďalších nevpustiť späť do Grécka po tom, čo sa údajne snažili nekalými praktikami presadiť, aby Grécko neprijalo dohodu o mene s Macedónskom. Malo ísť hlavne o podplácanie.

„Rusko si musí uvedomiť, že nemôže nerešpektovať národné záujmy iného štátu len preto, že sa cíti silnejšie. Časy, keď sa zatváranie očí považovalo za diplomaciu, sa skončili,“ povedal minulý týždeň médiám grécky minister zahraničia Nikos Kotzias. Rusko obvinenia odmieta a chystá odvetné opatrenia.

Grécko v júni po skoro 30 rokoch dospelo k dohode s Macedónskom ohľadom mena svojho severného suseda. Dvojmiliónová balkánska krajina sa má volať Severné Macedónsko (obyvatelia zostanú Macedónci). Vďaka tomuto kroku sa Macedónsko bude môcť časom dostať do Európskej únie a relatívne rýchlo aj do NATO.

Na samite Aliancie v júli krajinu už prizvali za člena.

A práve v tom je problém pre Rusko, ktoré sa snaží zastaviť rozširovanie NATO na Balkáne. Dohodu ešte budú musieť podporiť Macedónci v referende a Gréci v parlamente a Rusi sa zjavne snažia dosiahnuť to, aby neprešla.

Ako to funguje

Diplomati, ktorých mali vyhostiť, mali svoju akúsi základňu v meste Alexandropoulis – 73-tisícovom prístave neďaleko hraníc s Tureckom. Žije tu množstvo Grékov, ktorí sem prišli zo Sovietskeho zväzu a majú väzby na Rusko.

Podľa gréckych médií diplomati skúšali uplatiť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Severné Macedónsko

Svet

Teraz najčítanejšie