Denník N

Spotreba mäsa celosvetovo rastie, vedci varujú pred negatívnymi dosahmi na životné prostredie

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Produkcia mäsa významným spôsobom prispieva k emisii skleníkových plynov, znižuje biodiverzitu a zvyšuje tlak na vodné zdroje.

Zvyšujúca sa globálna spotreba mäsa môže mať zásadný negatívny vplyv na životné prostredie. Tvrdí to desiatka vedcov z Oxfordskej univerzity, ktorí sú autormi novej štúdie z prestížneho časopisu Science.

Článok vyšiel minulý týždeň.

Produkcia mäsa významným spôsobom prispieva k emisii skleníkových plynov, znižuje biodiverzitu a zvyšuje tlak na vodné zdroje, uvádza sa v novej štúdii.

Nadmerná konzumácia spracovaného mäsa

Vedci tiež spomínajú, že nadmerná konzumácia spracovaného mäsa je spojená s výskytom niektorých závažných chorôb.

„Obsiahle štúdie a metaanalýzy zo západných krajín ukazujú, že úmrtnosť je o niečo vyššia pri ľuďoch, ktorí konzumujú vysoké dávky červeného a spracovaného mäsa. Ak ľudia nadmerne konzumujú spracované mäso, zvyšuje sa u nich riziko kolorektálneho karcinómu (rakovina hrubého čreva a konečníka, pozn. red.),“ konštatujú vedci.

Lekár a vedec Peter Celec z UK minulý rok pre Denník N povedal, že „s Maďarmi sme svetovými lídrami v mortalite na kolorektálny karcinóm“.

Produkcia mäsa rastie

Priemerné množstvo mäsa, ktoré sa skonzumuje vo svete, sa takmer zdvojnásobilo z okolo 23 kilogramov v roku 1961 na 43 kilogramov v roku 2014. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie