Denník N

Čoraz menej Slovákov si chce adoptovať dieťa, nad rómskym ani neuvažujú, existujú však výnimky

Lucia Piussi s rodinou. Foto N - Tomáš Benedikovič
Lucia Piussi s rodinou. Foto N – Tomáš Benedikovič

Pred asi dvoma rokmi si malého rómskeho chlapca adoptovala aj hudobníčka Lucia Piussi. Dodnes ho dojčí a hovorí, že všetci sú z neho namäkko.

Hudobníčka Lucia Piussi sa pred pár rokmi rozhodla, že by chcela mať ešte jedno dieťa. Nedarilo sa jej však otehotnieť, a tak sa začala zmierovať s tým, že jej syn František bude jedináčikom.

Potom však natrafila na ženu, ktorá jej otvorene povedala, že si adoptovala syna. „Skoro som odpadla, vôbec mi to nenapadlo,“ hovorí Piussi. „Tá žena mi povedala, že ak by niekto chcel zdravé rómske dieťa, tak by ho mohol mať aj do troch mesiacov.“

Piussi zostala zaskočená a nemohla uveriť tomu, že kvôli rasizmu v domovoch zostáva veľa zdravých rómskych detí. 

Malého Lukáša mali doma takmer do roka a do dňa, odkedy sa rozhodli vziať si ho k sebe. Lukáš bude mať v septembri dva roky.

„Je zdravý ako buk, ešte nebol chorý. Všetci sú z neho namäkko,“ hovorí Lucia Piussi. Je jednou z mála ľudí, ktorí sa odhodlali adoptovať si dieťa, navyše rómske.

Prieskumy totiž hovoria, že trend je opačný.

Ľudia si domovy predstavovali romanticky

Občianske združenie Návrat porovnalo prieskumy verejnej mienky z rokov 2006 a 2018. Zistilo, že ochota ľudí na Slovensku pomáhať opusteným deťom klesla.

Ešte pred desiatimi rokmi adopciu odmietala len tretina opýtaných. Dnes už je ich takmer polovica.

Pri adopcii rómskych detí je štatistika ešte horšia. Z ľudí, ktorí by si dieťa adoptovali, premýšľa nad rómskym dieťaťom len necelá štvrtina, kým v roku 2006 to bolo takmer 40 percent ľudí.

Stúpol aj počet tých, ktorí adopciu rómskeho dieťaťa odmietajú.

Šéf združenia Návrat Marek Roháček to však nevidí tak negatívne. Mnohí ľudia si podľa neho uvedomili svoje možnosti a prestali si romantizovať deti v detských domovoch.

„V 90. rokoch to bola veľmi populárna cieľová skupina, aj v porovnaní so zahraničím, či už z pohľadu médií, alebo ľudí, ktorí do domovov nosili haldy plyšákov,“ hovorí Roháček. Mnohí si podľa neho domovy predstavovali ako z muzikálu Neberte nám princeznú.

Nakrútili dokonca film o tom, ako sa s týmito deťmi „obchodovalo“. „Cestovka dala napríklad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie