Denník N

Policajti majú pohotovosť, v sobotu na obed čakajú na Slavíne Nočných vlkov

Líder Nočných vlkov Alexander Zaldostanov, prezývaný Chirurg, s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Foto – TASR
Líder Nočných vlkov Alexander Zaldostanov, prezývaný Chirurg, s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Foto – TASR

Policajti budú Nočných vlkov monitorovať. Vyhostia ich iba ak porušia nejaké predpisy alebo zákony, tvrdí ministerstvo vnútra.

Viacerí policajti v Bratislave sa musia v sobotu o jednej mimoriadne dostaviť do služby. Dôvodom sú Noční vlci, najväčší ruský motorkársky gang obľúbený u ruského prezidenta Vladimíra Putina. Momentálne sú na ceste do Berlína, kde chcú osláviť 70. výročie konca druhej svetovej vojny.

V sobotu by podľa informácií, ktoré má polícia mali doraziť na Slavín, pamätník obetiam vojny. Polícia ich očakáva medzi jednou a druhou hodinou na obed, no ruské veľvyslanectvo poslalo oficiálnu správu, podľa ktorej dorazia medzi druhou a treťou. „Po kladení vencov na Slavíne údajne bude možnosť kladenia otázok predstaviteľom nočných vlkov,“ napísala ambasáda v pokynoch pre novinárov.

Hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík potvrdil, že polícia sa na nočných vlkov pripravuje. V ceste im nemieni brániť. „Polícia zasiahne, ak budú porušovať predpisy,“ povedal Netík.

Jedenásť členov gangu je podľa informácií polície ubytovaná v hoteli v Ostrave, nevedia, či práve títo smerujú na Slovensko. Pri ostravskom pamätníku videl motorkárov aj reportér idnes.cz.

Ambasáda tvrdí, že prídu z Brna a potom budú pokračovať do Rakúska.

Niektoré krajiny Európskej únie ich vstupu bránili. Poľský minister Grzegorz Schetyna hovoril o „demonštrácii a politickej provokácii, ktorá neprospieva poľsko-ruským vzťahom“.

Minister vnútra Robert Kaliňák ešte vo štvrtok hovoril, že „ktokoľvek poruší zákon, bude potrestaný. Ak tak urobí cudzinec, je zvykom, že je vyhostený“.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie