Denník N

Eurofondy na jasle nie sú pre všetkých, opozícia hovorí o diskriminácii

Jasle Jolie v Trnave už registráciu majú. Foto – archív Jolie
Jasle Jolie v Trnave už registráciu majú. Foto – archív Jolie

Dotácie na vytvorenie miest v jasliach nie sú pre súkromníkov, ktorí majú zisk, na prihlásenie sa do eurofondovej výzvy je len niekoľko týždňov.

Na vytvorenie nových miest v jasliach na Slovensku pôjde z eurofondov viac ako 13 miliónov eur. Nebudú však určené pre súkromných prevádzkovateľov zariadení pre najmenšie deti, ktorí už jasle majú a chceli by ich rozširovať, alebo k nim pridať ďalšie.

O finančnú odporu, o ktorej informovala v pondelok ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS), sa totiž budú môcť uchádzať len verejní prevádzkovatelia a neziskové organizácie. Peniaze tak môžu získať obce, právnické osoby zriadené alebo založené obcou, mestom či mestskou časťou, samosprávne kraje, právnické osoby zriadené alebo založené VÚC a mimovládne neziskové organizácie. Pre súkromné subjekty tak peniaze budú len v prípade, že nevytvárajú zisk.

„Výzva s alokáciou takmer 13,5 milióna eur je zameraná na modernizáciu a rekonštrukciu už existujúcich jaslí a budovanie nových zariadení. Prostriedky je zároveň možné získať aj na zvyšovanie energetickej hospodárnosti budov,“ spresnil Marek Mitošinka, generálny riaditeľ sekcie programov regionálneho rozvoja ministerstva.

Najviac z eurofondov by podľa rozpisu ministerstva pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja malo smerovať do Trnavského a Žilinského kraja,  najmenej je vyčlenených pre Košický kraj. Podľa odhadu ministerstva by mohli vzniknúť niekoľko stoviek miest pre najmenšie deti.

Hovoria o diskriminácii

To, že sa o eurofondy na budovanie nových miest v jasliach nebudú môcť uchádzať súkromné subjekty, kritizujú prevádzkovatelia súkromných jaslí, považujú to za diskrimináciu. Nielen preto, že sa, ak nefungujú ako neziskové organizácie, o peniaze uchádzať nemôžu, ale aj preto, že viaceré súkromné jasle už investovali do prerobenia svojich zariadení, aby vyhovovali tzv. jasličkovému zákonu.

Ten stále vyžaduje, aby zariadenia sociálnych služieb pre deti do troch rokov, ako sú po novom jasle definované, boli od januára 2019 bezbariérové. Po kritike a rušení jaslí síce tri poslankyne predložili do parlamentu návrh novely zákona, ktorá má túto podmienku zrušiť, zatiaľ však prešla len prvým čítaním.

Deň po predstavení výzvy

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Jasle a škôlky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie