Denník N

Poslanec Zsolt Simon zakladá stranu: O spájaní s Kiskom sme neuvažovali

Zsolt Simon bol ministrom pôdohospodárstva v druhej Dzurindovej a neskôr v Radičovej vláde. Foto N – Tomáš Benedikovič
Zsolt Simon bol ministrom pôdohospodárstva v druhej Dzurindovej a neskôr v Radičovej vláde. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalý člen Mosta-Híd a kedysi blízky človek Bélu Bugára Zsolt Simon hovorí, že vie rátať a chápe, že nová strana zrejme bude musieť spolupracovať s SMK.

Nezaradený poslanec Zsolt Simon, ktorý v roku 2016 ako jediný z Mosta-Híd odmietol vládnu koalíciu so Smerom a SNS a zo strany Bélu Bugára vystúpil, zakladá novú stranu.

Oznámil to v servise TASR a potvrdil Denníku N. „Už tesne po vzniku tejto vládnej koalície, a potom po vražde Jána Kuciaka, som bol oslovený ľuďmi viac-menej maďarskej národnosti s tým, že nemajú koho voliť. SMK ich nevie osloviť a za Most-Híd po vstupe do vlády už hlasovať nechcú,“ povedal.

„Začal som sa s nimi začiatkom leta stretávať. Výsledkom týchto stretnutí je jasná skupina ľudí, ktorá chce ísť do toho. Do dvoch-troch mesiacov sa pravdepodobne dostaneme do stavu, keď by sme mohli začať zbierať podpisy pod registráciu na vznik takejto strany,“ vraví nezaradený poslanec.

O akých ľudí ide, Simon zatiaľ nehovorí. Tvrdí však, že aj menšinová politická scéna je zrelá na generačnú výmenu a nová strana by ju mala zabezpečiť.

Názov zatiaľ nie je

Názov nového subjektu Simon zatiaľ neprezrádza. „Definitívne rozhodnutie, ako by sa strana mala volať, nie je. Námetov je viac.“

V každom prípade by malo ísť o subjekt, ktorý by mal v prvom rade zastupovať ľudí maďarskej národnosti na Slovensku. „Má to byť strana, ktorá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Modrí, Most-Híd

Slovensko

Teraz najčítanejšie