Denník N

SaS po dni upravuje svoj návrh, aby lekári po odchode do zahraničia zaplatili za štúdium. Ako od Lukašenka, hodnotí ho dekan

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (vľavo hore), bývalý minister Rudolf Zajac, dekan lekárskej fakulty v Martine Ján Danko (vľavo dole), šéf lekárskych odborov Peter Visolajský a Jana Cigániková (úplne vpravo). Foto – N a TASR
Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (vľavo hore), bývalý minister Rudolf Zajac, dekan lekárskej fakulty v Martine Ján Danko (vľavo dole), šéf lekárskych odborov Peter Visolajský a Jana Cigániková (úplne vpravo). Foto – N a TASR

Tretina lekárov odchádza po skončení štúdia do zahraničia. Návrh SaS kritizuje aj Rudolf Zajac, ktorý opozičnej strane radil s jej reformou zdravotníctva.

Najsilnejšia opozičná strana SaS v pondelok predstavila, ako by chcela udržať lekárov na Slovensku. Podľa údajov Inštitútu zdravotnej politiky na ministerstve zdravotníctva totiž tretina lekárov po skončení štúdia zo Slovenska odchádza, pri sestrách je číslo ešte horšie – dve tretiny odchádzajú, len tretina ostáva.

SaS tak predstavila plán, že by lekári, ktorí po škole odídu do zahraničia a nevrátili by sa napríklad ani po piatich rokoch, mali spätne za svoje vzdelanie zaplatiť. Dekani, lekári aj odborníci tento návrh kritizujú.

Bývalý minister zdravotníctva Rudolf Zajac, ktorý SaS pomáhal s prípravou zdravotníckej reformy, sa k tomu veľmi vyjadrovať nechce. „Viem určite, že toto sme im neradili ani omylom,“ odpovedal.

Aj SaS už v utorok korigovala tento návrh tak, aby sa netýkal len medikov.

Denník N oslovil odborníkov na zdravotníctvo aj školstvo, dekanov, lekárov aj politikov, ako hodnotia návrh SaS, ale aj s otázkou, ako by problém odchodu zdravotníkov riešili oni.

Čo navrhli

Čo teda poslanci SaS Jana Cigániková a Eugen Jurzyca, ktorý bol aj ministrom školstva za vlády Ivety Radičovej, navrhli?

Mal by sa podľa nich zriadiť virtuálny účet pre lekárov za ich štúdium. Ak by absolvent išiel po škole pracovať do zahraničia a do napríklad piatich rokov by sa nevrátil, svoje štúdium by mal spätne zaplatiť. Podľa Cigánikovej nie je fér, že občania Slovenska, ktorých nemá kto liečiť, platia cez dane štúdium lekárov, ktorí napokon liečia v zahraničí.

SaS vypočítala, že štúdium jedného medika stojí 13 300 eur. Vychádza z toho, že premiér požiadal lekárske fakulty, aby zvýšili počty študentov na budúci školský rok o 150, a vyčlenili na to dva milióny eur.

Ešte v pondelok poslanci SaS tvrdili, že pôjde len o medikov. „V zdravotníctve sú v dôsledku nedostatku odborníkov dosahy oveľa horšie, až smrť pacientov. To sa v prípade odchodu politológov či právnikov nestáva,“ povedal Jurzyca. Spätná platba za štúdium má byť prijatá spolu s reformou zdravotníctva, ktorú SaS navrhuje.

SaS hovorí, že podobný systém, ako navrhujú, v iných krajinách nie je, ale sú prísnejšie – ako napríklad v Maďarsku. 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie