Denník N

Poslanci idú na Krym spochybniť hranice Slovenska

Ukrajinský Krym obsadili pred takmer piatimi rokmi ruskí vojaci bez označenia. Foto – TASR/AP
Ukrajinský Krym obsadili pred takmer piatimi rokmi ruskí vojaci bez označenia. Foto – TASR/AP

Slovenskí nacionalisti sa nezmenili: hovoria o suverenite štátu, ale v skutočnosti vždy túžili priľnúť k veľmoci s povahou diktatúry.

Poslanci, ktorí idú navštíviť Krym, sú buď nerozumní, alebo sú skorumpovaní ruskými peniazmi, alebo sa im jednoducho páči myšlienka, že nejaký štát zaberie kus územia iného štátu. Všetky tri možnosti sa môžu navzájom dopĺňať a žiadna z nich nedáva nádej, že by mohli zmeniť svoj názor a úmysel.

Týchto slovenských poslancov je našťastie len niekoľko (hoci nevieme, koľkí by sa k delegácii pridali, keby mohli), napriek tomu treba opakovať, že ich návšteva Krymu je politickou fackou slovenskej suverenite. Návštevou totiž prestanú uznávať povojnové usporiadanie Európy a chcú nás vrátiť do čias, keď štáty zaberali územia svojich susedov ako na bežiacom páse. Napríklad, keď Maďarsko v roku 1939 so súhlasom Hitlera zabralo kus Slovenska.

Krym nie je Kosovo

Na vyjasnenie problému môžeme použiť omieľaný blud, že anexia Krymu v roku 2014 nie je nič mimoriadne, že je to to isté ako odtrhnutie Kosova od Srbska v roku 2008. Rozdiel je vo viacerých bodoch zásadný, ale kľúčový je tento: vznikom Kosova sa neposunuli vonkajšie hranice štátov, vznikla len jedna navyše (medzi Srbskom a Kosovom). Anexiou Krymu však tieto hranice posunuté boli: Rusko zväčšilo svoje územie na úkor Ukrajiny.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

SNS

Komentáre

Teraz najčítanejšie