Denník N

Chránení vlci a večné opakovanie

Joseph Heicke: Ruské vojsko pred Pressburgom v roku 1849. V dnešnej Bratislave, v Petržalke pri Pečenskom ramene. Olejomaľba
Joseph Heicke: Ruské vojsko pred Pressburgom v roku 1849. V dnešnej Bratislave, v Petržalke pri Pečenskom ramene. Olejomaľba

Prečo mnohých na Slovensku fascinujú Noční vlci? Komu čo priniesli jazdy kozákov?

Násilnosti sa občas darilo presmerovať. Namiesto boja miest, štvrtí a rodov, v štýle Shakespearovho Rómea a Júlie, sa v talianskej Siene koná pálio. Niečo ako plážový volejbal v meste. Na námestí súperia jazdci z jednotlivých štvrtí. Drsný šport, ale nech.

Nemecku po prvej svetovej vojne Versaillská zmluva zakazovala vojenské letectvo. Najprv opatrne, pod hlavičkou športových leteckých klubov, trénovali na vetroňoch tisíce budúcich pilotov Luftwaffe. V španielskej občianskej vojne otvorene ukázali, ako zvládli pilotáž aj bombardovanie. A keď Spoločnosť národov mlčala, nič už nestálo v ceste – ostatné poznáme.

Netvárme sa, že nevidíme. Európa sa radikalizuje. Kone vystriedali motorky, vynašli motocyklovú prilbu a chrániče tela. Čas romantických motorkárov typu plukovníka Lawrencea z Arábie, doktora Che Guevaru, hrdinov filmu Bezstarostná jazda, skvelého brankára Dzurillu na Nortone 500, je preč.

Už sa nehovorí o pocite slobody a vetre vo vlasoch.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Noční vlci

Komentáre

Teraz najčítanejšie