Denník N

Na protest proti útoku na Rómov prebehnú trasu, ktorou bežali vydesení napadnutí

Jeden z napadnutých Rómov a mapa piatkového protestu. Foto - Ľubo Bechný a Facebook
Jeden z napadnutých Rómov a mapa piatkového protestu. Foto – Ľubo Bechný a Facebook

Polícia ani prokuratúra zatiaľ nevedia preukázať, že šlo o rasistický útok. Troch útočníkov poslal súd do väzby.

V piatok o druhej sa neďaleko Novej synagógy v Žiline zíde skupina umelcov aj bežných ľudí, aby odsúdili útok na skupinu Rómov, ktorí sa v piatok v noci vracali z oslavy narodenín.

„Opakovane a vo veľkej skupine ľudí prebehneme cez miesta, po ktorých Daniel a jeho kamaráti utekali pred násilníkmi, pretože ich agresivita sa dotýka nás všetkých,“ píšu organizátori na Facebooku. Daniel je 21-ročný mladík, ktorý po útoku leží v nemocnici.

Za protestom je kurátorka Novej synagógy Ivana Rumanová, tanečník a choreograf Jaro Viňarský a hudobný dramaturg Kamil Mihalov z kultúrnych centier Nová synagóga Žilina a Stanica Žilina-Záriečie.

V noci z piatka na sobotu napadla skupina mužov niekoľko Rómov. Jedného z nich vzala sanitka rovno z miesta, kde ho útočníci dobehli, ďalšiemu volali záchranku o pár hodín neskôr a v nemocnici mu zistili krvácanie do mozgu.

Polícia nevidí rasizmus

Žilinskí umelci a aktivisti budú protestovať priamo na mieste, kde Rómov v piatok napadli. „Trasa prechádza popred sídlo štátnej polície“ a končí sa pred poštou, kde sa odohral útok a odkiaľ na políciu pošleme hromadnú pripomienku,“ ohlasujú organizátori. Protestovať chce aj Únia Rómov na Slovensku.

Spolu s ďalšími občianskymi iniciatívami v Žiline sa snažia vytvoriť verejný tlak na to, „aby bol prípad riadne vyšetrený a aby jeho rasová motivácia nebola prehliadaná“.

Podľa hovorcu krajskej prokuratúry v Žiline Milana Cisarika sa totiž zatiaľ nepodarilo preukázať, že dôvodom útoku bol rasizmus.

Denník N má k dispozícii nahrávku, kde mladí Rómovia, ktorí sa spolu v piatok vracali z mesta, tvrdia, že na nich útočníci, ktorí boli v presile, kričali: „Cigáni, zabijeme vás“, hádzali po nich kamene, fľaše a naháňali ich.

Trojica mužov ide do väzby

Prokurátorka požiadala, aby troch útočníkov vzali do väzby. Ide o 21-ročného Lukáša zo Žiliny, 22-ročného Tadeáša z okresu Žilina a 23-ročného Petra zo Žiliny, ktorí sú obvinení zo zločinu ublíženia na zdraví a prečinu výtržníctva v spolupáchateľstve.

„Dôvodom väzby je obava z pokračovania v trestnej činnosti. Dvaja obvinení podali sťažnosť proti vzatiu do väzby a jeden si ponechal lehotu na podanie sťažnosti,“ povedal prokurátor a hovorca krajskej prokuratúry Cisarik.

Zbitý Daniel, ktorý bol v umelom spánku, je podľa jeho otca mimo ohrozenia života. Otec tvrdí, že sa bol na prokuratúre sťažovať, že polícia nechcela vypočuť ďalších mladých Rómov, ktorí boli svedkami útoku, a môžu potvrdiť, že útočníci kričali rasistické nadávky.

Podľa Cisarika vyšetrovateľ „postupne vypočuje všetkých svedkov, ktorí by mohli uvedený skutok objasniť“.

Ak dokážu rasizmus, vyšetrovať bude NAKA

Mladí muži mali v noci z piatka na sobotu na Kuzmányho ulici v Žiline fyzicky napadnúť 21-ročného Daniela, ktorý v ten večer v podniku Nosorožec oslavoval narodeniny. Okolo druhej hodiny v noci, keď z podniku odchádzali, ich napadla skupina desiatich až pätnástich mužov, ktorá ich začala naháňať.

Daniela, ktorého dobehli a bili, sa zastal muž, ktorý sa s nimi predtým rozprával v podniku. Útočníci zranili aj jeho, skončil v nemocnici s otvorenou zlomeninou členka.

„Uvedeným konaním utrpeli dvaja napadnutí muži ťažké zranenia,“ povedal hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Radko Moravčík.

Obvineným mužom hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na štyri až desať rokov. Ak by sa potvrdil „rasový motív“ útoku, prípad by začala vyšetrovať Národná kriminálna agentúra a trest by mohol byť ešte výrazne vyšší.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie