Denník N

Na Marse našli jazero s tekutou vodou. Nie je to záruka, že tam je život, vraví slovenský vedec

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Vedci si myslia, že jazero nie je zamrznuté, lebo obsahuje veľké množstvo solí, ktoré by mohli posunúť bod mrazu až na mínus 74 stupňov. Je však otázne, či by v takom nehostinnom prostredí mohli prežiť nejaké organizmy.

Vedci sú presvedčení, že na Marse našli dôkazy o jazere s tekutou vodou.

Podľa talianskych astronómov, ktorí o objave informovali tento týždeň v prestížnom časopise Science, sa slané jazero nachádza neďaleko od južného pólu červenej planéty pod ľadovou vrstvou hrubou jeden a pol kilometra.

Vedci vychádzali z dát sondy Mars Express od Európskej vesmírnej agentúry, ktorá obieha červenú planétu od roku 2003.

Zariadenie nesie radar s názvom MARSIS, ktorý medzi rokmi 2012 až 2015 vysielal na povrch Marsu rádiové vlny.

Podľa ich špecifického odrazu vedci určili, že jazero – ktoré sa nachádza na polárnej planine Australe – má na šírku až 20 kilometrov.

Dôkazy

Aj pred tromi rokmi vedci informovali, že na Marse našli dôkazy o tečúcej vode, no nemysleli si, že je trvalo v kvapalnom stave. Minuloročná štúdia z Nature Geoscience však tieto poznatky spochybnila,  súdiac, že „objem tekutej vody na Marse je buď malý, alebo žiadny“.

Hlavný autor novej štúdie Roberto Orosei, ktorý pôsobí v Národnom astrofyzikálnom inštitúte v talianskej Bologni, je presvedčený, že tentoraz sú dôkazy o vode na Marse mimoriadne silné a iné vysvetlenia označuje za neudržateľné.

Aj astronóm John Bridges z univerzity v Leicesteri považuje dôkazy o tekutej vode na Marse za presvedčivé. „Spravili dobrú analýzu a podali kvalitné dôkazy,“ povedal pre denník The Guardian.

No podľa Jeffreyho Plauta z Laboratóriu prúdového pohonu NASA je taká interpretácia, že ide o vodu, „možná, no stále nie je definitívna“, informuje o pochybnostiach vedca magazín Science.

Kde je voda, tam je život?

Podľa výskumníkov sa jazero na Marse podobá na podľadovcové (subglaciálne) jazerá, ktoré poznáme najmä z Antarktídy. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prvé pristátie na Mesiaci

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie