Denník N

Finančný poradca: Ľudia sa ma pýtajú, či nepočkať s kúpou bytu a na koľko rokov si zafixovať úrok na hypotéku

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Odborník na hypotéky Bruno Gábel hovorí, že vďaka výnimkám by banky mohli dávať hypotéky do konca roka ešte bez väčších zmien. Nie každý však výnimku dostane.

Bruno Gábel už ôsmy rok radí ľuďom, kde si zobrať najlepšiu hypotéku. V rozhovore vysvetľuje, na aké obdobie je rozumné si teraz zafixovať úrok, či sa ešte oplatí refinancovať hypotéku a či radšej počkať s kúpou bytu alebo si hypotéku zobrať predsa len teraz.

Aká veľká bola pred letom panika z toho, že sa sprísnia podmienky na hypotéky?

Bola dosť výrazná. Všetci sa snažili stihnúť posledné stopercentné hypotéky. Banky nimi celkom zaplavili trh. NBS ich síce od júla zrušila, no neobmedzila limit na ich objem predpísaný na celý rok. Banky sa ho snažili vyčerpať do júla, stopercentné hypotéky schvaľovali vari každému klientovi. Bola to nezvyčajná zmena, klientom sme dovtedy hovorili, že stopercentné financovanie získajú len veľmi ťažko a väčšine sa to nepodarí. Ale od apríla do konca júna to neplatilo. Klienti takú možnosť preferovali aj za cenu vyšších úrokov. Pri hypotékach s nižším percentom financovania by mali úrok o 0,8 až 1 percento nižší, možno aj viac. Klientom to v zásade vyhovovalo, lebo úspory, ktoré mali na kúpu nehnuteľnosti, mohli použiť na jej prerobenie a nemuseli si brať stavebný úver alebo inú pôžičku.

Naozaj platí, že banky už nikomu nedajú hypotéku nad 90 percent hodnoty založenej nehnuteľnosti?

Myslím si, že takú hypotéku nedostanú už ani zamestnanci banky. Hovorím o nových úveroch, nie refinančných.

Súviseli obavy ľudí pred letom iba s tým, že od júla skončia stopercentné hypotéky?

Nešlo ani tak o koniec stopercentného financovania, ľudia sa z médií dozvedeli, že sa zavedie príjmový strop, takzvané DTI (debt to income). Príjmový strop hovorí, že banka by vám nemala poskytnúť vyšší úver, ako je 8-násobok vašej ročnej čistej mzdy po zohľadnení všetkých vašich finančných záväzkov. Keď máte 1000-eurový príjem, môžete dostať maximálne 96-tisícovú hypotéku. Do júla by ste mohli dostať aj 120-tisícovú hypotéku. Už menej sa vtedy vedelo, že NBS opatrenie na poslednú chvíľu trochu zmiernila a zaviedli sa výnimky nad strop. Môže ho preskočiť až 20 percent obyvateľov a každý kvartál sa tento strop postupne znižuje, až sa ustáli na 5 percent.

Vedia vôbec klienti, čo sa od júla zmenilo?

Väčšinou to iba niekde čítali, detaily nepoznajú.

Ako sa teraz správa bežný klient, ktorý chce hypotéku?

Bežný klient prvé dva mesiace frfle, že nevie nič nájsť, ponuka bytov je približne o polovicu menšia, než je dopyt. Mám klientov, s ktorými už trištvrte roka komunikujem na pravidelnej báze, či sa im už niečo podarilo nájsť, a väčšinou odpovedia, že nie. Keď už nehnuteľnosť nájdu, ozve sa v nich nedočkavé dieťa, ktoré chce okamžite, rýchlo vyriešiť hypotéku. Skôr teda nie sú nehnuteľnosti, o ktoré by klienti mali záujem, než to, že by sa výrazne zmenilo financovanie.

Ľudia sa teraz často pýtajú, na aké obdobie si zafixovať úrok.

Hneď po otázke, či si mám dnes kupovať nehnuteľnosť, je to druhá najčastejšia otázka.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika

Teraz najčítanejšie