Denník N

Kotlebovci sa spájajú s bývalými i so súčasnými neonacistami z Európy, vyrazili aj do Sýrie

Marian Kotleba. Foto N - Tomáš Benedikovič
Marian Kotleba. Foto N – Tomáš Benedikovič

Spojencov ĽSNS súdili za oslavovanie Hitlerovho zástupcu Rudolfa Hessa i za založenie zločineckej skupiny.

Odkedy sú v parlamente, kotlebovci sa snažia dištancovať od nálepky neofašistov. Svoju pravú tvár ukazujú cez symboly, ako bolo napríklad darovanie 1488 eur na charitu, čo je číslo spájané s pravicovým extrémizmom, a viacerých vyšetrujú či už aj súdia pre rasistické reči, stále však opakujú, že nie sú fašisti.

Pre očistenie od neofašizmu si dokonca zmenili logo a rovnoramenný kríž, ktorý patril k symbolom vojnového štátu, nahradili dvojkrížom zo slovenského znaku.

„Urobili sme to pre to, aby sme sa jednoznačne dištancovali od všetkých spojení s fašizmom, nacizmom a kadejakými podobnými ‚-izmami‘, pretože často táto nálepka jednoducho prekričí všetky možné dobré nápady, ktoré máme,“ vysvetľoval zmenu loga podpredseda strany Milan Uhrík.

V skutočnosti sa ĽSNS neustále zaplieta s ľuďmi, ktorí majú neonacistickú minulosť či prítomnosť a mnohí z nich boli za extrémizmus aj trestne stíhaní.

Spojenec, ktorý rád spomína na nacistov

Kotlebovci sa angažujú vo viacerých medzinárodných extrémistických združeniach. Jedným je „politická nadácia“ Europa Terra Nostra, ktorá sa snaží zbierať peniaze na rôzne aktivity nacionalistov a extrémistov. V jej predstavenstve je poslanec Milan Mazurek, ktorého u nás stíhajú za hanobenie národa a rasy, za protirómske výroky.

Podpredsedom nadácie je známa extrémistická postava z Nemecka Jens Pühse. Ide o

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kotleba

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie