Denník N

Na CT do dvoch týždňov, zubár vzdialený do 35 minút? Ministerstvo chce určiť, na čo má pacient nárok

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pacient by mal vedieť, dokedy by mal mať plánovanú operáciu, koľko najviac musí čakať na špecializované vyšetrenia a aj to, ako najďalej môže mať lekára. Ak by čakal viac ako rok, môže ísť na zákrok aj do zahraničia a poisťovňa to bude musieť zaplatiť.

Nie je to akútne, ale potrebujete ísť na CT vyšetrenie alebo magnetickú rezonanciu? Dnes vás môže lekár objednať aj o desať týždňov a vy sa nemáte kde sťažovať, lebo nie je dané, na čo máte ako pacient nárok.

To by sa malo zmeniť. Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo novelu zákona, ktorá má určiť aj časový harmonogram pri plánovaných zákrokoch.

Zatiaľ nehovorí presné termíny. V zákone, ktorý môžu odborníci aj verejnosť do konca júla pripomienkovať, však ukazuje príklady, ako by to mohlo vyzerať. Konkrétne časy, dokedy by sa mali pacienti k lekárovi či na konkrétny výkon dostať, ministerstvo ešte dopočíta a doplní neskôr aj po diskusii s odborníkmi a poisťovňami.

„Ide o návrh štruktúry vyhlášky – samotný obsah má teda len informatívny charakter,“ hovorí ministerstvo na termíny, ktoré zverejnili. Konkrétne údaje by už mali prijať v nižšej norme, to znamená, že ich nebude musieť schvaľovať parlament, prejdú len vládou.

Ako by to mohlo vyzerať

Dnes ministerstvo, ktoré vedie Andrea Kalavská (nominantka Smeru), ukazuje, ako by to mohlo po novom vyzerať. Napríklad na CT,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie