Denník N

7 dobrých správ: Na Novom Zélande dajú obetiam domáceho násilia dovolenku na zaistenie bezpečnosti

Foto - Green Party Twitter
Foto – Green Party Twitter

Len 11-ročná Natálka sa stala hrdinkou. Afrika vie, ako si poradiť s tonami odpadu. V Bratislave vzniklo nové centrum pre ošetrenie kostí. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Nový Zéland pomôže obetiam domáceho násilia

Nový Zéland prijal právne predpisy, ktorými sa obetiam domáceho násilia poskytuje 10 dní platenej dovolenky, aby mohli opustiť svojich partnerov, nájsť nové domovy a chrániť seba a svoje deti. Poslanci tlieskali, keď návrh zákona prešiel v stredu večer 63 hlasmi proti 57. Je to výsledok sedemročnej práce austrálskej poslankyne Jan Logie, ktorá pracovala v ženskom útulku, skôr ako sa stala političkou.

Nový Zéland má jednu z najvyšších mier domáceho násilia v rozvinutom svete, polícia každé štyri minúty reaguje na prípady rodinného násilia. Odhaduje sa, že násilie v rodine stojí krajinu štyri až sedem miliárd dolárov ročne. „Súčasťou tejto iniciatívy je vyvolať celospoločenskú reakciu. Nenechať to len na políciu, ale uvedomiť si, že všetci máme úlohu pri pomoci obetiam,“ povedala pre britský Guardian Jan Logie. Ide tiež o zmenu kultúrnych noriem a o poukázanie na to, že všetci máme na tejto situácii svoj podiel a nie je to v poriadku.

Nová legislatíva nadobudne účinnosť v apríli budúceho roka a stanovuje, že každá osoba, ktorá zažíva domáce násilie, bude mať nárok na 10 dní platenej dovolenky nad rámec štandardných nárokov na dovolenku a práceneschopnosť. Obete domáceho násilia nemusia poskytovať dôkazy o svojej situácii a budú mať nárok na urýchlenú zmenu pracovných podmienok určenú na zaistenie ich bezpečnosti, ako je zmena pracovného miesta, zmena e-mailovej adresy a odstránenie kontaktných údajov z internetových stránok.

Vláda vyčlenila v májovom rozpočte ďalších 80 miliónov dolárov na financovanie organizácií zaoberajúcich sa násilím v rodine – prvé zvýšenie finančných prostriedkov pre verejný sektor za desať rokov. Holly Carringtonová, hovorkyňa charitatívnej organizácie na pomoc obetiam, pre New York Times uviedla, že problém je obrovský a potrebuje viac zdrojov aj kráľovskú vyšetrovaciu komisiu pre rodinné súdy, čo je požiadavka podporovaná aj Výborom OSN pre práva žien.

Austrálska politička Jan Logie sa teší z novej legislatívy. Foto – Green Party, Twitter

2. Africké mesto premieňa tony odpadu na energiu

Afrika patrí medzi najrýchlejšie sa urbanizujúce kontinenty na svete. No len čo sa mu podarilo zbaviť chudoby, vznikol nový problém: tony mestského odpadu. Etiópsky podnikateľ sa teraz vyrovnáva s touto krízou spôsobom, pri ktorom sa zároveň zmenšuje škodlivá a nebezpečná skládka a domácnosti sa zásobujú elektrinou. Nová elektráreň na výrobu energie z odpadu je určená na transformáciu staveniska a prevrat v prístupe celého mesta k nakladaniu s odpadom. Závod, ktorý má začať fungovať v januári, spaľuje každý deň 1400 ton odpadu, čiže približne 80 percent mestských odpadkov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie