Denník N

Lubyovej vojna s vedcami z SAV pokračuje, ministerka odmieta, že by bol problém v jej povahe

Martina Lubyová. Foto - TASR
Martina Lubyová. Foto – TASR

V komplikovanom spore proti sebe stoja dvaja ministri školstva. Nominantku SNS kritizuje opozícia aj aktivisti; ona hovorí, že jej ide len o zákon.

[25 rozhovorov o slovenskej vede v knižnej podobe – to je novinka Ako chutí tarantula? reportérky Zuzany Vitkovej.]

„Pána Draxlera osobne nepoznám, videli sme sa možno raz na jednej prezentácii a neviem, odkiaľ čerpá informácie,“ reagovala v piatok ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) na jedného zo svojich predchodcov na čele rezortu.

Juraj Draxler bol ministrom rok a pol (na konci druhej vlády Roberta Fica) a dnes pracuje v Slovenskej akadémii vied. Nedávno na portáli Aktuality.sk zverejnil tvrdý komentár k sporu o transformáciu ústavov SAV na takzvané verejné výskumné inštitúcie, o ktorom sa v posledných dňoch veľa hovorí.

„Prečo sa ministerka vôbec pustila do boja s akadémiou, v ktorom nemá čo získať, nie je jasné,“ píše v ňom. „Jej bývalí kolegovia z akademického prostredia poukazujú najmä na jej povahu. Vždy sa dostávala do sporov s ľuďmi naokolo. Na tom sa nič nezmenilo ani po príchode na najvyšší post v rezorte. Len má ešte väčšie možnosti vyrovnávať si s kadekým reálne alebo fiktívne účty.“

Komplikovaný administratívny spor nazvala sama ministerka na piatkovej tlačovke témou, ktorá vyplňuje uhorkové obdobie. Do istej miery má pravdu – ak by spor neprepukol v lete, médiá by mu nestíhali venovať toľko pozornosti.

Ministerka si v čoraz viditeľnejšom konflikte, kde sa proti nej už postavili aj desiatky osobností s petíciou, stojí za svojím a v piatok z problémov, ktoré vyústili už do reálnych prevádzkových problémov v akadémii vied, opäť vinila samotnú SAV.

Akademici majú problémy s výskumom

Pod SAV

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovenská akadémia vied

Slovensko

Teraz najčítanejšie