Denník N

Sagan v 19. etape trpel, ale dokončil ju v časovom limite. Vyhral Roglič a zosadil Frooma z pódia

Foto – AP/Christophe Ena
Foto – AP/Christophe Ena

Peter Sagan má pred sebou ešte individuálnu časovku a záverečnú etapu s dojazdom na Elyzejských poliach.

Peter Sagan zvládol poslednú ťažkú skúšku na ceste za zeleným dresom. Do cieľa najťažšej pyrenejskej etapy prišiel na 143. mieste so stratou 38 minút a 28 sekúnd a stihol časový limit etapy (45 minút a 57 sekúnd).

Sagan trpel následkami zranení z pádu v 17. etape, z pelotónu odpadol už v prvom ťažšom stúpaní, ale napriek evidentným bolestiam dokázal doraziť do cieľa včas.

Počas celej etapy ho sprevádzali tímoví kolegovia z Bory-Hansgrohe.

„Celá etapa bola pre mňa veľmi ťažká. Je to môj najhorší deň na bicykli za desať rokov. Myslím si, že ste videli, ako veľmi som trpel. Ak by sme boli na klasike, odstúpil by som. Ak by som nemal zelený dres, možno by som sa tiež rozhodol inak,“ povedal Sagan pre oficiálnu stránku Tour.

„Mal som ho však na sebe a bol som rozhodnutý prísť do cieľa, v limite či po ňom. Dokončenie etapy je pre mňa viac než víťazstvo. Bolo to veľmi náročné a dokázal som to len vďaka mojim spolujazdcom Danielovi Ossovi, Boddymu (Maciej Bodnar) a Lukasovi Pöstlbergerovi, ktorí boli pri mne počas celej etapy a podporovali ma,“ dodal.

Peter Sagan v cieli 19. etapy:

„Po páde prichádza to najhoršie vždy o 48 hodín neskôr,“ povedal v priebehu etapy pre francúzsku televíziu Saganov tréner Patxi Villa, cituje ho velonews.com. „Peter zažíva svoj najťažší deň v cyklistickej kariére,“ dodal Villa.

Na Tour ho čaká už len individuálna časovka a slávnostná záverečná etapa s cieľom na Elyzejských poliach.

Podľa vlastných slov by mal do Paríža doraziť a získať šiesty zelený dres. Obával sa najmä dnešnej etapy. „Cieľom je dokončiť Tour de France, prežiť piatkové hory a dostať sa do Paríža. Sobotná časovka bude fajn, veľkou výzvou bude piatková horská etapa. Nebojím sa ničoho. Budem trochu trpieť,“ povedal včera pre cyclingnews.com.

Saganov nedostihnuteľný náskok v bodovacej súťaži sa po dnešku nezmenil.

Poradie bodovacej súťaže po 19. etape:

1. Peter Sagan (SR/Bora – Hansgrohe) – 467 bodov
2. Alexander Kristoff (Nór./UAE Team Emirates) – 196 bodov
3. Arnaud Démare (Fr./Groupama-FDJ) – 183 bodov
4. John Degenkolb (Nem./Trek-Segafredo) – 148 bodov
5. Julian Alaphilippe (Fr./Quick-Step Floors) – 134 bodov

19. etapu vyhral Primož Roglič (LottoNL-Jumbo), žltý dres si ustrážil Geraint Thomas (Sky). V celkovom poradí však prišlo ku zmenám: Chris Froome prišiel o pozíciu na pódiu, z ktorej ho vytlačil práve Roglič.

Celkové poradie po 19. etape:

  1. Geraint Thomas (VB/Sky) 79:49:31
  2. Tom Dumoulin (Hol./Sunweb) +0:02:05
  3. Primož Roglič (Slo./LottoNL-Jumbo) +0:02:24
  4. Chris Froome (VB/Sky) +0:02:37
  5. Steven Kruijswijk (Hol./LottoNL-Jumbo) +0:04:37
  6. Mikel Landa (Šp./Movistar) +0:04:40
  7. Romain Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) +0:05:15
  8. Daniel Martin (Ír./UAE Team Emirates) +0:06:39
  9. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +0:10:26
  10. Ilnur Zakarin (Rus/Kaťuša-Alpecin) +0:11:49

Dnes sa zároveň rozhodlo o víťazovi vrchárskej súťaže – bodkovaný dres si definitívne zaistil Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors).

Priebeh etapy:

Denný únik vytvorilo po rýchlom úvode dohromady 18 cyklistov: Pöstlberger, Gaudin, Yates, Dillier, G. Izaguirre Insausti, Slagter, Bennati, Alaphilippe, Hardy, Barguil, Chavanel, Kangert, Burghardt, Vichot, Nieve, Amador, Jungels a Mollema.

Jazdci v úniku vyzbierali aj väčšinu bodov na šprintérskej prémii a následne sa už začali ťažké stúpania. V stúpaní na Col d’Aspin si Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) definitívne zaistil zisk bodkovaného dresu.

Charakter etapy sa zmenil počas stúpania na Col du Tourmalet. Videli sme aj útoky favoritov celkového poradia Romaina Bardeta (AG2R La Mondiale) a Mikela Landu (Movistar). Spolu s nimi útočili aj Ilnur Zakarin (Kaťuša-Alpecin) a Rafal Majka (Bora-Hansgrohe).

Na predposledné stúpanie na Col des Bordères dorazila ako prvá skupina 9 jazdcov: Barguil (Fortuneo-Samsic), Majka (Bora-Hansgrohe), Alaphilippe (Quick-Step Floors), Bardet (AG2R La Mondiale), Kangert (Astana), G. Izagirre Insausti (Bahrain-Merida), Landa (Movistar), Zakarin (Kaťuša-Alpecin) a Nieve (Mitchelton-Scott).

Skupinka s lídrom Geraintom Thomasom (Sky) a ďalšími vysoko postavenými cyklistami však zrýchľovala a pred posledným kopcom Col d’Aubisque sa rozpútal veľký súboj o pozície v celkovom poradí medzi cyklistami Sky a LottoNL-Jumbo. Poslední členovia úniku sa napokon spojili s Thomasovou skupinou.

Do cieľového zjazdu šiel z prvej pozície Rafal Majka, ale etapu vyhral Primož Roglič (LottoNL-Jumbo). Žltý dres si udržal Geraint Thomas, Chrisa Frooma (Sky) však z tretieho miesta vytlačil víťaz Roglič.

Výsledky 19. etapy:

  1. Primož Roglič (Slo./LottoNL-Jumbo) 5:28:17
  2. Geraint Thomas (VB/Sky) +0:00:19
  3. Romain Bardet (Fr./AG2R La Mondiale)
  4. Daniel Martin (Ír./UAE Team Emirates)
  5. Rafal Majka (Poľ./Bora-Hansgrohe)
  6. Tom Dumoulin (Hol./Team Sunweb)
  7. Mikel Landa (Šp./Movistar)
  8. Chris Froome (VB/Sky)
  9. Steven Kruijswijk (Hol./LottoNL-Jumbo) +0:00:31
  10. Ilnur Zakarin (Rus./Kaťuša-Alpecin)

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Sagan

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie