Denník N

Sagan zakončil Tour ôsmym miestom, bodovaciu súťaž vyhral rekordným spôsobom

Foto - AP.
Foto – AP.

V prestížnom šprinte na Champs-Élysées zvíťazil prvýkrát v kariére Nór Alexander Kristoff.

Peter Sagan obsadil v poslednej etape Tour de France ôsmu priečku. V slávnom šprinte na Champs-Élysées v Paríži zvíťazil Nór Alexander Kristoff, druhý bol Nemec John Degenkolb, tretí finišoval domáci Arnaud Démare.

Sagan sa napriek zraneniam pokúšal v poslednej etape o dobrý výsledok, v záverečnom šprinte však nestačil na najrýchlejších.

„Je pre mňa obrovská radosť obliecť sa už šiestykrát do zeleného dresu na Champs-Elysées. Sú to neskutočné pocity, a to najmä po štyroch veľmi náročných dňoch po mojom páde. Bolo to ťažké, ale zvládol som to! Chcel by som sa poďakovať všetkým spolujazdcom, celému kolektívu z tímu BORA-hansgrohe a sponzorom za to, že to celé umožnili. Ďakujem všetkým,“ napísal Sagan na Facebooku po skončení trojtýždňových pretekov.

Posledný kilometer 21. etapy

Rekordný Sagan

Celkovým víťazom sa stal Brit Geraint Thomas z tímu Sky. Držiteľom bodkovaného dresu pre najlepšieho vrchára je domáci Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), biely dres pre najlepšieho jazdca do 25 rokov získal jeho krajan Pierre Latour (AG2R La Mondiale).

Sagan si v Paríži prevzal šiesty zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže, čím vyrovnal doterajší rekord podujatia. Ten držal od roku 2001 nemecký cyklista Erik Zabel.

Majster sveta okrem toho vytvoril nové maximum v bodovacej súťaži. Získal v nej 477 bodov, čo je o sedem bodov viac ako v roku 2016. Zelený dres navyše vyhral s rekordným náskokom 231 bodov.

Konečné výsledky bodovacej súťaže

Na výhru v Paríži stále čaká

Víťazstvo v šprinte na Champs-Élysées patrí k najprestížnejším, aké môže cyklista v sezóne dosiahnuť. Peter Sagan bol k nemu najbližšie v rokoch 2012 a 2016, keď skončil druhý.

Majster sveta mal tento rok na Tour výbornú šprintérsku formu, ktorú však poznačilo zranenie po páde v stredajšej 17. etape.

Saganove výsledky na Champs-Élysées

Sagan Víťaz
2018 8. miesto Alexander Kristoff
2017 Dylan Groenewegen
2016 2. miesto André Greipel
2015 7. miesto André Greipel
2014 9. miesto Marcel Kittel
2013 4. miesto Marcel Kittel
2012 2. miesto Mark Cavendish

Elitní šprintéri Tour nezvládli

Sagan má za sebou vydarenú Tour, na ktorej ako jediný vyhral tri etapy, čím vyrovnal najúspešnejšie roky 2012 a 2016. Majster sveta uspel v druhej, piatej a trinástej etape.

Slovenský cyklista na aktuálnom ročníku prekonal aj rekord v počte dní v zelenom drese, ten si obliekol celkovo už 105-krát.

Saganov rekordný bodový zisk aj výrazný náskok ovplyvnilo odstúpenie popredných šprintérov, ktorí nezvládli náročné etapy v Alpách. Tour de France postupne opustili Cavendish, Kittel, Greipel, Gaviria a takisto Groenewegen – víťaz vlaňajšieho záverečného špurtu v Paríži.

Sagan by mal najbližšie pretekať 12. augusta na majstrovstvách Európy v Glasgowe. Otázne je, či svoj štart neprehodnotí kvôli zraneniam, ktoré utrpel pri páde v 17. etape Tour.

Priebeh poslednej 21. etapy:

  • Od štartu 21. etapy s tradičným dojazdom na Elyzejských poliach si jazdci v popredí s majiteľmi dresov užívali tréningovú jazdu smerom do Paríža. Pod zatiahnutou oblohou sa v plastikových pohároch rozdávalo šampanské, s waleskou vlajkou pózoval fotografom Thomas a v pelotóne sa bavili majiteľ zeleného dresu Sagan s jazdcom v bodkovanom Alaphilippom a trojnásobný majster sveta bilancoval 105. ročník aj s európskym šampiónom a neskorším víťazom Kristoffom.
  • Tempo sa rozhodli zrýchliť jazdci Sky a pred pelotónom sa objavil Froome, ktorý išiel popri sprievodnom vozidle a debatoval s riaditeľom podujatia Christianom Prudhommom.
  • S Tour sa po osemnástich ročníkoch lúči domáci matador Sylvain Chavanel (Direct Energie), ktorý na štarte nechýbal od roku 2001. „Viem, aká je Tour náročná a čo treba obetovať na jej dokončenie,“ skonštatoval 39-ročný Francúz. Chavanel, ktorý začiatkom októbra ukončí kariéru na pretekoch Tour de Vendée, zaútočil 61 kilometrov pred cieľom na slávnom bulvári Champs Elyseés.
  • V druhom z ôsmich kôl však už diváci videli na špici silnú šesticu v zložení Silvan Dillier (AG2R-La Mondiale), Taylor Phinney (EF Education First-Drapac p/b Cannondale), Michael Schär (BMC), Damien Gaudin (Direct Energie), Nils Politt (Katuša-Alpecin) a Guillaume van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert).
  • Do boja o body v poslednej rýchlostnej prémii sa Sagan nezapojil, a tak si víťazstvo v nej pripísal Švajčiar Schär. Pelotón vedený jazdcami tímu Bora-Hansgrohe síce pridal plyn, no štyri kolá pred koncom malo sexteto náskok štyridsať sekúnd. Na svoju šancu spolu so Saganom však striehli skúsení šprintéri.
  • Pred poslednými dvomi kolami sa náskok scvrkol na dvadsať sekúnd a stále klesal. Pred záverečným kolom sa rozhodol zabojovať o svoju šancu Nemec Politt a pustil sa do sóla. Jeho kolegov z úniku pohltil pelotón s formujúcimi sa šprintérmi. Napokon v ňom skončil aj 24-ročný jazdec Katuše a finále prebiehalo v razantnom tempe.
  • Na poslednom kilometri vyrazil dopredu Yves Lampaert (Quick-Step Floors), no po poslednej zákrute mu došli sily a o víťazovi rozhodol záverečný špurt.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Sagan

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie