Denník N

Osamelá matka: Spoločnosť skôr akceptuje, že ste rozvedená, ako to, že ostanete sama

Ilustrácia: Petra Lukovicsová
Ilustrácia: Petra Lukovicsová

Slobodná dvojnásobná matka Mira: Rodičom som povedala, že mám na výber dve zlé možnosti – potrat, alebo vychovávať dieťa sama. To však neznamená, že dcére nezabezpečím dobré detstvo.

Mira má 45 rokov a dve dcéry. Jednu dvadsapäťročnú a druhú dvanásťročnú. Každú má s iným mužom a obe dcéry vychovávala sama. Ako veľa iných osamelých matiek, aj Mira musela zvádzať nekonečné boje. Jeden o výživné a druhý o prelomenie predsudkov voči slobodným matkám.

Žena je vždy vinná

Mira hovorí, že nikto do života nevstupuje s túžbou stať sa slobodným osamelým rodičom. Takmer každý si želá a plánuje úplnú rodinu, dobré manželstvo a šťastný život po boku niekoho druhého.

Keď prvýkrát otehotnela, začala pochybovať, či pri  partnerovi nájde istotu a podporu. Navyše, netrvalo dlho a prvotný ošiaľ opadol a začala uvažovať triezvejšie. Uvedomila si, že ona má maximálnu zodpovednosť za dieťa a keď ju muž nedokázal podržať v jednoduchších situáciách, povedala si, že to nezvládne ani ako otec. Rozhodla sa, že sa za neho nevydá a nebude s ním bývať v jednej domácnosti.

To neznamená, že ho chcela odstrihnúť od dieťaťa. Istú dobu sa pravidelne stretávali. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Životy žien

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie