Denník N

Slováci zdolali Dánov 4:3 po nájazdoch, rozhodol Marko Daňo

Marek Viedenský a Patrik Lušňák sa tešia z gólu v zápase proti Dánsku. Foto TASR - Michal Svítok
Marek Viedenský a Patrik Lušňák sa tešia z gólu v zápase proti Dánsku. Foto TASR – Michal Svítok

Slovenskí hokejisti strelili 3 góly za 3 minúty, no Dáni vyrovnali 2 minúty pred koncom. Zo zápasu sme chceli 3 body, za víťazstvo po nájazdoch máme 2.

Slovensko – Dánsko 4:3 sn (0:0, 0:1, 3:2 – 0:0, 1:0)

  • Góly: 49. Sersen (L. Hudáček, Pánik), 51. Viedenský (Dravecký, Lušňák), 52. Graňák (Dravecký, Laco), rozhodujúci nájazd: Daňo – 26. Bjorkstrand (J. Jensen, J. B. Jensen), 51. Hardt (Madsen), 58. D. Nielsen. Rozhodcovia: Bulanov (Rus.), Rönn (Fín.) – Fluri (Švaj.), Schrader (Nem.), vylúčení: 3:5 na 2 min., presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 8812 divákov (vypredané).
  • SR: Laco – Meszároš, Jánošík, Jurčina, Sersen, Ďaloga, J. Mikuš, Graňák – Miklík, Kopecký, Gáborík – Pánik, Bližňák, Bartovič – Daňo, Surový, L. Hudáček – Lušňák, Viedenský, Dravecký
  • Dánsko: Galbraith – D. Nielsen, O. Lauridsen, Kristensen, J. B. Jensen, Bödker, M. Lauridsen, Uldall – Hardt, Jakobsen, Madsen – Bjorkstrand, J. Jensen, Storm – Spelling, Green, M. Poulsen – Hansen, A. Poulsen, Starkov
  • Kompletný program Slovenska v základnej skupine MS

Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili vo svojom úvodnom zápase B-skupiny na 79. majstrovstvách sveta v Ostrave nad Dánskom 4:3 po predĺžení a nájazdoch. V nich rozhodol Marko Daňo.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka sa v prvej tretine dostali iba k dvom poriadnym šanciam, no nepremenili ich. Dáni ich potrestali v 26. minúte, keď využili presilovku a dostali sa do vedenia 1:0.

Odvtedy už dominovali slovenskí reprezentanti, no dlho nevedeli nájsť recept na výborného Galbraitha. Podarilo sa im to až v 49. minúte, keď v početnej výhode vyrovnal Sersen a odštartoval gólovú trojminútovku, po ktorej viedli Slováci 3:2. Ďalšie góly pridali Viedenský, Graňák a za súpera Hardt

Tesné vedenie ale slovenskí hokejisti neudržali, keď inkasovali v oslabení 2:14 minút pred koncom tretej tretiny z hokejky D. Nielsena. V predĺžení gól nepadol a tak o triumfe Slovenska rozhodol v šiestej sérii samostatných nájazdov Marko Daňo.

Slováci sa najbližšie stretnú už v nedeľu o 16.15 h s Bieloruskom. V B-skupine ich ďalej čakajú aj Slovinsko, Nórsko, Fínsko, Rusko a na záver USA.

Povedali po zápase

Marián Gáborík, útočník: „Škoda toho vyrovnania, možno to vylúčenie bolo prísne, ale hlavne sme to mali ustrážiť. Takto sme prišli o bod. Nevyšla nám ani prvá tretina, ale ináč sme mali prevahu a podali sme výkon, na ktorý musíme nadviazať v ďalších zápasoch. Dnes sme síce stratili bod, ale máme dva.“

Marek Viedenský, útočník: „Nezískali sme všetky tri body, takže cieľ sme nesplnili úplne. Nevychádzal nám streľba, mali sme dosť šancí, ale ich brankár chytal výborne. Urobili sme aj niekoľko chýb, z ktorých sa musíme poučiť a ja verím,, že v ďalších zápasoch nadviažeme na to dobré.“

Vladimír Országh, asistent trénera: „Prvú polovicu sme sa hľadali, bolo to trochu kostrbaté, ale potom sme prevzali opraty zápasu. Vytvárali sme si šance, strieľali sme a napokon sme to aj zlomili a dali sme tri góly. Škoda, že sme v závere ešte inkasovali, ale chvalabohu za ten Daňov rozhodujúci nájazd.“

Ján Laco, brankár: „Bol to pre každého z nás ťažký zápas. Chalani sa snažili a napokon dali aj góly, takže napokon sme predsa vyhrali. Bol to prvý zápas, budeme z neho ťažiť aj do ďalších bojov.

Marko Daňo, útočník, strelec víťazného nájazdového gólu: „Vymenil som si hokejku a šiel som s tým, že to chcem zamiešať, sledoval som ako brankár stojí a vyšlo mi to. Potom Jano Laco chytil a vyhrali sme. Tímový výkon bol prvoradý a myslím, že sme nesklamali. Naše mužstvo má silu, ktorú ukázalo najmä po strelení prvého gólu.“

Milan Bartovič, útočník: „Bol to od začiatku náročný zápas, v prvom dueli na MS nikdy neviete, do čoho idete. Vytvorili sme si síce veľa šancí, ale nechcelo to tam padnúť. Ich brankár vychytal tutové šance. Aj za nepriaznivého stavu však celý tím veril a bojoval až do konca. Dva body sú zaslúžené.“

Michal Sersen, obranca: „Je pozitívne, že sme úvodný zápas šampionátu vyhrali. Myslím si, že sme mali väčšinu duelu prevahu. Mohli to byť aj tri body, ale ich brankár Galbraith podal vynikajúci výkon a vzhľadom na priebeh sme nakoniec radi aj za dva. Pri góle mi Libor výborne prihral, chalani stáli pred bránkou, takže ich brankár nič nevidel a padlo to tam.“

 

Online prenos

15:05 – „Dnes sa ukázalo, akú veľkú úlohu hrá v hokeji psychika,“ hodnotil Richard Lintner. „Dlho sme nevedeli dať gól, potom však prišiel prvý a začalo nám to padať.“

Slovenskí hokejisti ďakujú divákom po víťazstve nad Dánmi. Foto - TASR
Slovenskí hokejisti ďakujú divákom po víťazstve nad Dánmi. Foto – TASR

14:57 – Čudujete sa, že sme neporazili Dánov? Štatistiky ukazujú, že problémy so slabšími máme dlhodobo.


14:53 – Marek Chorvatovič (editor Denník N): Získať dva body je lepšie ako len jeden, ale mali sme mať tri. Bod nám chýba najmä preto, že sme začali hrať až od tridsiatej minúty.


6. nájazdy: Marko Daňo dáva gól! Trafil presne do pravého rohu. Dáni nájazd nepremenili a Slovensko vyhráva 4:3 po nájazdoch.


5. nájazdy: Ďalšia tyčka Slovenska, neuspel Viedenský. Laco chytá pokus Greena.


4. nájazdy: Poradie sa mení, prvý ide Gáborík, ale opäť bez gólu. Laco zase vychytal Jensena.


3. nájazdy: Laco chytá tretí nájazd! Spelling ho trafil do ramena. Dravecký na opačnej strane triafa tyčku.


2. nájazdy: Madsen prekonáva Laca, ale rovnako Viedenský Galbraitha – 1:1.


1. nájazdy: Laco krásne vychytal Hardta, puk chytil do lapačky. Na druhej strane sa nepresadil Marián Gáborík, Galbraith chytá.


14:41 – Marek Chorvatovič (editor Denník N): Daňo, Gáborík, Hudáček?


14:39 – Dáni sú pred nájazdmi v lepšej pozícii. Vybojovali bod, navyše vyrovnali tesne pred koncom, nebudú pod takým psychickým tlakom.


14:38 – Marek Chorvatovič (editor Denník N): Predĺženie sme odohrali veľmi chaoticky.


65. – Ani predĺženie nerozhodlo. Najväčšiu šancu mal Sersen, jeho príklep nad ľadom Galbraith chytil.


61.Začalo sa predĺženie. Hrá sa 5 minút, platí pravidlo o zlatom góle. Ak ho nik nestrelí, na rad prídu nájazdy.


14:31 – Marek Chorvatovič (editor Denník N): Ideme hrať o dôležitý bod. Gáborík bude mať teraz na ľade viac priestoru, päťminútové predĺženie sa hrá štyria na štyroch.


14:28 – „My sme využili z maxima minimum, Dáni z minima maximum,“ hodnotia na RTVS. Súpera sme prestrieľali v pomere 39:16, trafili sme trikrát žŕdku, dánskemu brankárovi pomohli na čiare aj spoluhráči.


60. – Tretia tretina sa končí, po 60. minútach Slovensko – Dánsko 3:3. Bude sa predlžovať.


58. – Dánsko vyrovnáva na 3:3 v čase 57:46. Daniel Nielsen strieľal od modrej čiary, puk zrejme nikto netečoval, a od Laca sa odrazil do bránky. Chytateľná strela. Slovenský brankár je v ťažkej pozícii, väčšinu času sa hrá pred dánskou bránkou a on nemá veľa práce. V tretej tretine čelil štvrtej strele a dostal druhý gól.


56. – Dáni budú hrať presilovku, na trestnú lavicu ide Michal Sersen. Marek Chorvatovič (editor Denník N): Ťažká situácia pre Laca. Chytá v oslabení po dlhých minútach bez kontaktu s pukom.


52.Dominik Graňák dáva vedúci gól na 3:2! Nestrieľal z ideálnej pozície, bol pri mantineli, ale jeho pokus sa so šťastím odráža od jednej tyčky do druhej a potom za bránkovú čiaru.


51.Dáni vyrovnávajú na 2:2 z prvej strely v tretej tretine. Slováci nechali pred bránkou voľného Hardta a ten taktiež trafil presne.


50.Slovensko otáča z 0:1 na 2:1 v priebehu 78 sekúnd! Po prihrávke Draveckého spoza bránky strieľa do ľavého rohu Marek Viedenský.


48. – Vyrovnané, 1:1! Obranca Michal Sersen po strele od Hudáčka prestrelil všetko strelou od modrej.


47. – Slovensko bude hrať piatu presilovku, Morten Madsen fauloval Richarda Pánika.


47. – Hokej nenecháva chladného ani premiéra:


46. – „Nie je možné, aby Dáni hrali takto celých 60 minút. Sily im musia dôjsť,“ komentujú na RTVS. Na začiatku šampionátu sú však ešte oddýchnutí. V tretej tretine ešte nevystrelili na Laca, my už 9-krát. Na góly je to ale 0:1.


45. – Marek Chorvatovič (editor Denník N): Gáborík potreboval nahrávača. V Daňovi ho prvý útok našiel.


45. – Veľký tlak Slovenska pokračuje, Slováci mali 7 striel za 5 minút, Dánov nepúšťajú z tretiny. Ich tréner si vyžiadal oddychový čas.


41.Slováci odštartovali tretiu tretinu obrovskými šancami. Keď už prekonali brankára, na čiare zachraňoval spoluhráč Lauridsen. Dáni sa obetavo vrhajú do striel. Daňo sa posunul do prvej formácie.


13:43 – Marek Chorvatovič (editor Denník N): Prvú tretinu naši prespali. V druhej sa od tridsiatej minúty trochu zobudili, ale dostali pekný gól v oslabení. Dáni majú dobrého brankára a naši ho v druhej tretine rozchytali. Gáborík zatiaľ pôsobí dojmom, že sa na turnaji drží olympijského “Nie je dôležíté zvíťaziť, ale zúčastniť sa.” Laco je spoľahlivý, Meszároš je s prehľadom náš najlepší hráč v poli a Jurčina zatiaľ našťastie nerobí chyby.

Dáni sa tešia z gólu v zápase proti Slovensku. Foto - TASR/Michal Svítok
Dáni sa tešia z gólu v zápase proti Slovensku. Foto – TASR/Michal Svítok

13:41 – Čo chýba slovenskému tímu? „Len premeniť šance,“ hodnotí Richard Lintner v štúdiu RTVS. V druhej tretine napočítal šesť veľkých príležitostí.


40.Koniec druhej tretiny. V nej sme hrali ďaleko lepšie ako v prvej, no paradoxne sme inkasovali počas vylúčenia Gáboríka. V prvej 20-minútovke sme vyslali 3 strely, v druhej až 18, chce to už len gól. Dvakrát sme trafili hornú žřdku, poslednú presilovku sme hrali vynikajúco. „Pozitívne je, že máme šance a verím, že v tretej tretine to otočíme,“ povedal Marko Daňo pre RTVS.


39. – Marek Chorvatovič (editor Denník N): Náš prvý útok svoje striedania s prvým dánskym jasne prehráva a dostáva sa pod najväčší tlak.


39. – „Galbraith chytá vo veľkej pohode, je to vidno. Bude ťažké ho prekonať,“ hovoria na RTVS.


36. – Marek Chorvatovič (editor Denník N): Zdá sa mi, že keby Vujtek vybral na MS štyri štvrté útoky, tak by sme hrali lepšie.


33. – Štvrté vylúčenie Dánov. „Teraz to príde,“ kričia slovenskí fanúšikovia. Slováci majú veľký tlak, vyrovnať mohli Hudáček, Bartovič, Meszároš… ale Galbraith aj so šťastím drží čisté konto. Dánov sme za celú presilovku nepustili vystriedať. Skvelá hra našich, už len streliť gól.


32. – Pred dánskou bránkou častejšie ako v prvej tretine. narastá aj počet striel – aktuálne je to 12:11 v náš prospech. Aktívny bol pri poslednom striedaní Dravecký, vyslal dve strely.


30. – Marek Chorvatovič (editor Denník N): Po tridsiatich minútach som zaregistroval, že Pánik bol pri puku.


27.  – Slovensko dostalo šancu okamžite vyrovnať z presilovky. Najväčšiu šancu zahodil Libor Hudáček, ktorý strieľal do ľavého horného rohu, ale Galbraith puk zastavil lapačkou.


25.Dáni využívajú presilovku a vyhrávajú 1:0. Jesper Jensen strieľal a pred bránkou puk tečoval Patrick Bjorkstrand.


25.  – Za hru so zdvihnutou hokejkou ide na trestnú lavicu Marián Gáborík. „Pribrzdí nás to,“ komentujú na RTVS.


23. – Slovensko začalo druhú tretinu tak, ako malo už tú prvú. Malo dve obrovské príležitosti – najprv po výbornom protiútoku po prihrávke Bližňáka zakončoval Pánik a z ďalšej akcie Daňo trafil druhý raz hornú žŕdku.


21.Začína sa druhá tretina. „Zápas zatiaľ lepší pre Dánov. Ak nepridáme, bude to zlý začiatok šampionátu,“ píšete v diskusii pod článkom.

Patrik Lušnák v šanci pred dánskou bánkou. Foto - AP
Patrik Lušnák v šanci pred dánskou bánkou. Foto – AP

12:55 – Kristína Janščová (redaktorka Denník N): Ján Lašák ako spolukomentátor radí trénerovi, aby cez prestávku zmenil taktiku. Internety prišli na to, ako:

Honza Šindelář: Za chvíli to vypukne a víme taktiku Slovenska :-D

12:53 – „Ja by som prvú tretinu tak zle nehodnotil,“ hovorí v štúdiu RTVS Richard Lintner. Hoci sme mali len 3 strely na bránku, pripomína, že veľa dobrých akcií sme nezakončili. „Už to bude len lepšie“ verí.


12:50 – Marek Chorvatovič (editor Denník N): Tri strely na bránku Dánov za prvú tretinu, v ktorej sme hrali dve presilovky. Vzhľadom na to je 0:0 veľmi dobrý výsledok.


12:49 – Slovákom prvá 20-minútovka príliš nevyšla, na strely prehrávajú 3:7, hoci hrali o jednu presilovku viac. „Všetci sme čakali niečo iné, niečo také, čo predviedli Rusi, ale nevychádza to,“ komentujú na RTVS. Chce to viac rýchlosti a viac agresivity.


20.Prvá tretina sa končí bez gólov 0:0.


19.Laco zachránil Slovensko od inkasovaného gólu tesne pred koncom tretiny. Dáni ho neprekonali ani na dvakrát.


18. – Marek Chorvatovič (editor Denník N): Nie sme schopni udržať sa počas presilovky v tretine súpera dlhšie ako 20 sekúnd. Nevyužili sme ju.


16. – Slovensko bude hrať druhú presilovku. Pri signalizovanom vylúčení sme súpera zamkli v pásme, Gáborík sa natlačil pred bránku a zrejme Lušňák netrafil z dorážky prázdnu bránku. Dánov zachránila horná žŕdka.


15. – Marek Chorvatovič (editor Denník N): Súťaž o najneviditeľnejšieho reprezentanta zatiaľ vyhráva Richard Pánik.


13.Dáni odohrali presilovku lepšie ako my, mali dva dobré strely. Do ďalšej sa zase výborne vrhol Lušňák. Aj po skončení početnej výhody Dáni tlačili a veľkú šancu musel kryť Laco.


11. – Slovensko sa muselo po prvý raz brániť po Bartovičovom vylúčení. Rozhodcovia odpískali bránenie v hre, Slovák vletel do brankára Galbraitha.


10. –  V ostravskej aréne je skvelá atmosféra. Fanúšikovia sa postavili a skáču za pokriku ,,Kto neskáče, nie je Slovák!“


07. – Slovákom početná výhoda pomohla naštartovať sa, aj po nej využili presilovkový tlak a mohli ísť do vedenia, dobrú príležitosť mal Dravecký.


04. – Prvá veľká príležitosť Slovenska. Jánošík obišiel protihráča na modrej čiare, našiel Kopeckého, ten pred bránkou nahrával Gáboríkovi a jeho teč tesne minul odkrytú bránu. Slovensko vzápätí hrá prvú presilovku.


02. – Po 100 sekundách mali Dáni prvé dve slušné šance, Ján Laco však chytá. Od Slovákov sa čakal trochu aktívnejší vstup do zápasu, zatiaľ skôr vyčkávali na akcie Dánov.


01. – Zápas sa začal, úvodné buly vyhrali Dáni.


12:06 – Ostravská aréna je plná slovenských fanúšikov. Takto pochodovali spred zápasom proti Dánsku smerom k štadiónu.

Stretnutie a pochod slovenských fanúšikov v Ostrave

[poll id=“85″]


11:36 – Slováci budú hrať na 4 útoky a s 19 korčuliarmi. Ako jediný zatiaľ zostal mimo súpisku Ivan Baranka.

  • brankári: Laco (J. Hudáček)
  • obrancovia: Meszároš, Jánošík – Jurčina, Sersen – Ďaloga, J. Mikuš – Graňák
  • 1. útok: Miklík, Kopecký, Gáborík
  • 2. útok: Pánik, Bližňák, Bartovič
  • 3. útok: Daňo, Surový, L. Hudáček
  • 4. útok: Dravecký, Viedenský, Lušňák
Tréner Vladimír Vùjtek rozdáva pokyny pred Dánskom. Foto - TASR
Tréner Vladimír Vùjtek rozdáva pokyny pred Dánskom. Foto – TASR

11:22 – Čo hovorí slovenský tím na Dánsko:

  • Vladimír Vůjtek: „Ich štýl sa podobá švédskemu, ale pravda, nemajú až takú kvalitu. Nemajú čo stratiť, budú určite bojovať.“
  • Marián Gáborík: „Dáni síce nemajú vo svojom tíme zvučné mená, no kolektív majú veľmi dobrý. Je to švédska hokejová škola, sú veľmi dobrí korčuliari.“
  • Ján Laco: „V úvode majstrovstiev má každý tím ešte plno síl, takže očakávam náročný zápas.“
  • Dominik Graňák: „Poznám veľa dánskych hráčov, viacerí z nich hrajú vo Švédsku a majú podobný herný štýl ako Švédi. Hrajú typický severský hokej, sú to poctiví hráči.

11:20 – Dánsky tréner Janne Karlsson poskladal takmer celý káder z európskych líg: 9 hráčov je z dvoch najvyšších švédskych súťaží, 7 z domácej ligy, 3 z Nemecka, 2 zo zámorskej AHL a po 1 z Fínska, Švajčiarska, Nórska a Japonska. Tu nájdete zostavu.


11:06 – Útočníci Detroitu Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo dnes proti Dánsku ešte hrať nebudú, prílet na viedenské letisko majú naplánovaný v čase zápasu s Dánmi. Okolo 13:30 by mali byť k dispozícii médiám na rozhovory, v nedeľu by už mali byť k dispozícii proti Bielorusku.


10:59 – Najhoršou správou včerajšieho dňa je vyradenie 20-ročného Martina Réwaya pre chorobu. „Ide o zápal v oblasti horných dýchacích ciest vyžadujúci antibiotickú liečbu a pokojový režim,“ uviedol lekár tímu Ján Grauzel.


10:40 – Včera mal šampionát krásny štart vďaka zápasu Česko – Švédsko. Vo výbornom zápase dokázal domáci tím otočiť z 2:4 na 5:4, no nakoniec prehral po nájazdoch. Najkrajší moment sa podaril Švédovi Raskovi, ktorý po ukážkovej otočke strieľal do prázdnej bránky.


10:38 – Slovenskí hokejisti vstupujú do MS proti Dánsku – tímu, ktorý kedysi hladko porážali, no v posledných rokoch s ním hrávajú vyrovnané zápasy.

„Dánsko nebude žiadny ľahký súper,“ hovorí Richard Pánik. Sám si pamätá na debakel 0:6 z MS 2010, keď sme všetky góly dostali za prvých 14 minút. „Vtedy im padlo všetko, na čo siahli.“ Dáni na tom šampionáte dosiahli svoj najväčší úspech postupom do štvrťfinále, na ďalších štyroch MS končili stabilne medzi 11. a 13. miestom. Vlani im k záchrane pomohlo víťazstvo nad Českom (4:3 sn) a dlho trápili aj Slovákov – hoci napokon prehrali 3:4, na strely zvíťazili 30:24.

Slovenský postup do štvrťfinále vedie cez víťazstvá v prvých štyroch dueloch – po Dánoch nás čakajú Bielorusi, Slovinci a Nóri.

 

Program Slovenska v B-skupine (Ostrava)

02.05. sobota Slovensko  slovensko25 slovensko vlajka 12:15  dansko25 dansko vlajka Dánsko
03.05. nedeľa Bielorusko  bielorusko25 bielorusko vlajka 16:15  slovensko25 slovensko vlajka Slovensko
05.05. utorok Slovensko  slovensko25 slovensko vlajka 20:15  slovinsko25 slovinsko vlajka Slovinsko
06.05. streda Slovensko  slovensko25 slovensko vlajka 20:15  norsko25 norsko vlajka Nórsko
09.05. sobota Fínsko  finsko25 finsko vlajka 16:15  slovensko25 slovensko vlajka Slovensko
10.05. nedeľa Slovensko  slovensko25 slovensko vlajka 20:15  rusko25 rusko vlajka Rusko
12.05. utorok USA  usa25 usa vlajka 16:15  slovensko25 slovensko vlajka Slovensko

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie