Denník N

Nemeckí vyšetrovatelia už nepochybujú, že sme pomohli uniesť Vietnamca vládnym špeciálom

Pellegrini sa stretol s Merkelovou v máji. Foto Tasr
Pellegrini sa stretol s Merkelovou v máji. Foto Tasr

O nových záveroch nemeckej polície informoval denník Frankfurter Allgemeine Zeitung a jeho správu prebrali všetky vplyvné nemecké médiá.

„Bolo Nemecko v prípade únosu Vietnamca zámerne podvedené? Kolotoč klamstva nie je obvyklou súčasťou diplomatickej komunikácie. Často sa hovorí v náznakoch, inotajoch, okľukou a môže sa to skončiť nedorozumením. Zavádzať vládu na priamu otázku a klamať jej je však nezvyčajné. Výsledkom je zvyčajne ľudské odcudzenie: dôvera je narušená aj vtedy, keď sa druhá strana ospravedlní s odkazom na domáce politické bitky alebo vlastnú dôverčivosť voči tretej strane.“ Tak sa začína najnovší článok prestížneho nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung, ktorý sa týka únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha z Berlína v lete minulého roka.

Nemeckí vyšetrovatelia už nepochybujú o tom, že na únos podnikateľa bol použitý aj vládny špeciál. Slovenská polícia ani prokuratúra pritom prípad vôbec nevyšetrujú a vyhovárajú sa na Vietnamcov. Ak by však na to dal súhlas vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák, mohlo by ísť o vážny trestný čin.

FAZ: Vyšetrovatelia v tom majú jasno

„Až doteraz to bolo len podozrenie, že Trinha previezli s krytím vietnamskej vládnej delegácie vo vypožičanom, slovenskom vládnom lietadle

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie