Denník N

Polícia váha s vyšetrovaním únosu Vietnamca, Kiska hovoril o medzinárodnej hanbe

Nový policajný prezident Milan Lučanský u prezidenta republiky Andreja Kisku. Foto – TASR
Nový policajný prezident Milan Lučanský u prezidenta republiky Andreja Kisku. Foto – TASR

Prezident Kiska nie je spokojný s tým, ako slovenské orgány činné v trestnom konaní ignorujú možný únos vietnamského občana slovenským vládnym špeciálom. Milan Lučanský chce čakať na stretnutie s Nemcami.

Prezident Andrej Kiska vytkol policajnému prezidentovi Milanovi Lučanskému, že polícia nevyšetruje únos vietnamského občana slovenským vládnym špeciálom. Po stretnutí to potvrdil Lučanský.

Lučanský aj po najnovších informáciách nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung váha s tým, aby sa aj na Slovensku začalo riadne vyšetrovanie únosu významného vietnamského podnikateľa. Nemci už nepochybujú o tom, že Trinh Xuan Thanha minulý rok uniesli z Berlína po jeho prevoze cez Česko aj s pomocou slovenského vládneho špeciálu. Ten sme požičali Vietnamu na cestu z Bratislavy do Moskvy. Podľa Nemcov sme pristúpili na fingovanú návštevu vietnamského ministra, ktorá mala len zakryť únos.

Čaká na stretnutie s Nemcami v najbližších „dňoch, týždňoch“

„Máme avizované stretnutie z nemeckej strany, prídu robiť ešte nejaké úkony, tak budem rád, keď sa na nich zúčastním a dohodnem sa s nemeckými vyšetrovateľmi na ďalšom postupe, aby sme túto kauzu raz a navždy usekli, respektíve aby sa vyšetrila,“ povedal Lučanský.

Ministerka vnútra Denisa Saková má právomoc zriadiť aj špeciálny vyšetrovací tím. Ak by zbavila mlčanlivosti všetkých policajtov zapojených do akcie počas návštevy vietnamskej delegácie, mohli by vypovedať, či si všimli niečo podozrivé.

„Nemecká polícia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie