Denník N

Policajný šéf sa zastal podnikateľa, ktorý na Slovensku hostí Nočných vlkov

Jozef Hambálek, ktorý salutuje pred ruským štátnym znakom, pravdepodobne v priestoroch ambasády. Foto – FB J. Hambálka
Jozef Hambálek, ktorý salutuje pred ruským štátnym znakom, pravdepodobne v priestoroch ambasády. Foto – FB J. Hambálka

Milana Lučanského si k sebe pozval prezident Andrej Kiska, aby s ním prebral aj pôsobenie ruskej motorkárskej skupiny, ktorá má blízko k Vladimirovi Putinovi.

Nový policajný šéf Milan Lučanský sa v utorok stretol s prezidentom Andrejom Kiskom, ktorý sa ho pýtal aj na pôsobenie ruského motorkárskeho klubu Noční vlci. Podnikateľ Jozef Hambálek im nedávno založil „európsky štáb“ vo svojom oplotenom areáli pri Dolnej Krupej.

Lučanský sa podnikateľa Hambálka pred novinármi zastával. Vyzdvihol to, že Hambálek prerába vyradené vojenské transportéry na hasičské a potom ich poskytuje profesionálnym záchranárom.

„Musím povedať na ich obranu, že túto techniku používali napríklad pri povodniach. Prevážali nimi ľudí v miestach, kam sa bežná technika nemohla dostať,“ povedal Lučanský.

Podnikateľ Hambálek je skutočne v istom smere dôležitým pre štát. Založil a vedie dobrovoľné hasičské združenie, ktoré je unikátne v tom, že disponuje aj ťažkou pásovou technikou.

Nie všetky transportéry však Hambálek nechal prerobiť na hasičské. Časť obrnených vozidiel BVP iba zrepasoval a opakovane požičal polovojenskej skupine Slovenskí branci, aby na nich cvičila „ofenzívnu činnosť“.

Spolupráca Hambálka so Slovenskými brancami znepokojila aj ministerstvo obrany. K týmto súvislostiam sa už Lučanský nevyjadril.

Na adresu Slovenských brancov povedal, že ich polícia dlhodobo monitoruje. „Ich aktivity však majú riešiť hlavne tajné služby,“ povedal Lučanský.

Jozef Hambálek na jednej strane prerába niektoré nepotrebné armádne transportéry na hasičské, ktoré následne požičiava profesionálnym záchranárom.  Foto – DHZ Pole
Ďalšie vyradené transportéry Hambálek len repasuje, udržiava ich v pojazdnom stave a následne ich požičiava Slovenským brancom, aby s nimi v jeho areáli cvičili. Foto – SB

Kiska: Noční vlci sú hrozba

Niekoľko hodín po stretnutí sa k Nočným vlkom vyjadril aj Andrej Kiska. Prezident vyhlásil, že takzvané európske sídlo motorkárov pri Trnave je pre Slovensko bezpečnostné riziko.

„Nie sú to žiadni neškodní milovníci motoriek. Sú nástrojom režimu, ktorý sa podieľal na zabratí časti územia susednej krajiny,“ povedal Kiska.

Pripomenul, že Noční vlci sa v spolupráci so špeciálnymi jednotkami ruskej armády

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Noční vlci

Slovenskí branci

Slovensko

Teraz najčítanejšie