Denník N

Kto má zaplatiť účet na prvom rande? Ani feministky v tom nie sú zajedno

Foto – Flickr.com/Rya Pie
Foto – Flickr.com/Rya Pie

Podľa amerických psychológov sa muži viac zaujímajú o ženy, ktoré sú ťažko dostupné pre iných, no od nich sa nechajú ochotne pozvať na rande.

Píše Jenna Birchová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Ako novinárka píšem najmä o vzťahoch, a keďže nie som zadaná, trávim veľa času tým, že sa so ženami a s mužmi rozprávam o tom, ako randia.

Nedávno som sa stretla s dvojicou žien a vyše hodiny sme viedli zábavný rozhovor o tom, kto by mal na prvej schôdzke platiť účet. Obe sú úspešnými ženami a presvedčenými feministkami, preto ma prekvapilo, keď neoblomne tvrdili, že by nešli na druhé rande s mužom, ktorý pri ich prvom stretnutí nezatiahol celý účet.

„Prečo vlastne?“ pýtala som sa. Čím hlbšie sa v tom vŕtam, zisťujem, že ich odpovede nemajú nič spoločné s rodovými rolami alebo s tým, že preferujú zaužívaný postup. „Len málokedy sa mi stalo, že by muž na prvom rande nezaplatil. Keď sa tak stalo, mala som pocit, že o mňa nemá až taký záujem,“ vysvetľuje mi jedna z nich.

Vďaka šablóne môžeme porovnávať

Svet sa síce mení závratnou rýchlosťou, no randenie trochu zaostáva, vraví sociologička Elizabeth McClintocková z Univerzity Notre Dame. „Ženy urobili väčší krok k zrovnoprávneniu vo verejnom živote, vo vzdelaní a v zamestnaní než v súkromnom živote, vo vzťahoch a v rodine,“ vysvetľuje odborníčka. „Naše vnímanie toho, čo je romantické, stále podlieha rodovým stereotypom, rovnako aj naše sexuálne túžby.“

Podľa psychologičky Marisy Cohenovej zvyknú heterosexuálni muži aj ženy na začiatku vzťahu nasledovať tradičné roly. „Keď sa lepšie pozriete na prvé schôdzky, zistíte, že rodové scenáre sú zodpovedné za množstvo rozdielov medzi mužmi a ženami. Vďaka nim lepšie zvládame situáciu,“ tvrdí Cohenová.

„Tým, že stále postupujeme podľa rovnakej šablóny – muž pozve ženu von, naplánuje prvé rande, zaplatí za večeru a o pár dní sa jej ozve znovu –, vytvoril sa tu istý štandard, podľa ktorého môžeme schôdzky a vyhliadky do budúcnosti porovnávať.“

„Najväčší rozdiel je v tom, že muži sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie