Denník N

Rozviedli sa, nevedeli sa dohodnúť na výchove detí, teraz si to vynahrádzajú s vnúčatami

Ilustračné foto - Flickr.com/Pete Toscano
Ilustračné foto – Flickr.com/Pete Toscano

Zhodnú sa na tom, že boli k sebe „naozaj hnusní“ a trpeli tým aj deti. Ani jeden z nich už nedúfal, že ich vzťah sa zlepší. Lenže potom sa stala nehoda, ktorá mnohé zmenila.

Vilma a František boli manželmi 15 rokov. Za ten čas sa im narodili tri deti. Ako mnohé páry sa rozviedli pre „neprekonateľné rozpory“, čo bolo v ich prípade krycie slovo pre každodenné hádky o všetkom, čo je pre chod rodiny dôležité.

„Mne sa zdalo, že Vilma je rozhadzovačná, ona vykrikovala, že som škrob. Hádali sme sa, či najstaršieho syna poslať na priemyslovku alebo gymnázium, či majú deti chodiť na náboženstvo. Ja som nemohol zniesť Vilminu mamu a každý to mohol vidieť, ona mi to odplácala tak, že nedovolila, aby deti chodili bez jej sprievodu k mojim rodičom. Potom sme sa do nemoty hádali o politike. Vilma je dodnes kádeháčka, ja som vtedy obdivoval Mečiara. To všetko sa odrazilo aj na našom intímnom živote. Rozvod bol logickým koncom,“ hovorí František a Vilma prikyvuje.

Ich manželstvo bolo v kríze už pár rokov predtým. Keď sa brali, veľmi sa nepoznali, lebo všetko urýchlilo Vilmino tehotenstvo. Obaja si však hovorili, že vydržia kvôli deťom, že keď budú staršie, ľahšie to pochopia. V čase rozvodu mal syn 14 rokov, dcéry – dvojičky necelých 12.

Pred zhruba 25 rokmi, keď sa rozvádzali, bolo takmer automatické, že deti zostávali s matkou. František to niesol ťažko, považoval sa za dobrého otca a nezdalo sa mu férové, že deti môže vidieť len vo vybraných časoch. Rozhodol sa, že to Vilme „osladí“.

Super otec, nudná mama

„Fero zareagoval klasicky. Keď boli deti u neho na víkend alebo cez prázdniny, nemuseli robiť nič. Spali do obeda, nemuseli ani len vyniesť smeti, jedli v reštaurácii, na čo ukázali, to kúpil. Ja som ich mohla zobrať na prázdniny akurát tak do kempu v Senci, on ich pozýval na víkendy v Berlíne, Amsterdame, Londýne,“ rozpráva Vilma o tom, ako v očiach detí vyzerala ako tá, čo vyžaduje povinnosti, dobré známky, disciplínu a otec ako super chlapík, čo len rozdáva darčeky a dobrodružstvá.

Františkovi to vyčítala, on ju vysmial, že žiarli a že má lepšie hospodáriť a bude mať aj na výlety. Vilmu to naštartovalo, začala otca pred deťmi ohovárať, čo viedlo k tomu, že hlavne jedno z dievčat odmietalo chodiť k Františkovi na dohodnuté víkendy a sviatky. František sa vyhrážal, že to dá na súd a prestane aj platiť alimenty.

Takto to prebiehalo niekoľko rokov. Hoci už neboli manželmi,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie