Denník N

Fingovanie vedy v čudných časopisoch nás stojí státisíce ročne, obľúbená je Ukrajina, Rumunsko aj Bosna

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Porovnanie výstupov v odborných časopisoch a zoznamu pochybných predátorských periodík odhalilo čudné praktiky pri publikovaní na trnavskej masmediálke, ale aj na fakultách v Trenčíne a Bratislave.

V polovici júla medzi akademikmi prehrmel malý škandál. Matematik a štatistik Radoslav Harman, ktorý pôsobí na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského, upozornil na plagiátorský článok – dnes už bývalého – prorektora trnavskej Univerzity sv. Cyrila a Metoda.

Andrej Trnka, docent na Fakulte masmediálnej komunikácie tejto univerzity, pred štyrmi rokmi publikoval odborný článok s názvom „Big Data Analysis“ („Analýza veľkých dát“) v prestížne znejúcom časopise European Journal of Science and Theology.

Ako však odhalil matematik Radoslav Harman, išlo o plagiát, ktorý bol z deväťdesiatich percent skompilovaný z cudzích textov. „Ak nepočítam drobné zmeny typu ‚we‘ namiesto ‚you‘ a abstrakt, tak v celom článku je len sedem viet, ktorých pôvod sa mi nepodarilo vystopovať k cudzím zdrojom,“ napísal Harman na FacebookuO prípade písal Trend.

Realita nášho vysokoškolského prostredia ukazuje, že skompilovaný článok docenta Trnku je len malou epizódou v širšom príbehu, v ktorom si slovenskí akademici a vedci uľahčujú vedeckú prácu publikovaním v pochybných časopisoch, ktoré rezignovali na prísne recenzné konanie a zverejnia komukoľvek prakticky čokoľvek.

Rumunská platforma

European Journal of Science and Theology je odborný časopis vydávaný na rumunskej Technickej univerzite Gheorghe Asachiho v meste Iași. Ako píše na svojej webovej stránke, jeho cieľom je „byť platformou pre výmenu myšlienok a objavovanie súvislostí medzi vedou a teológiou“.

Táto rumunská platforma

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie