Denník N

Kotlebovská propaganda využíva fotografie Tisovej propagandy

Foto – archív STK, SNA Bratislava
Foto – archív STK, SNA Bratislava

Fotografie z východného frontu od fotoreportéra Jozefa Cincíka sú falošným svetom, ktorý nemá nič spoločné so skutočným životom vojakov na fronte.

Autorka je historička umenia a prorektorka VŠVU

Amatérsky dokumentárny film Zavrhnuté svedectvá z dielne asistentov kotlebovcov má podľa nich vyvážiť „neobjektívne prezentovanie 1. Slovenskej republiky vo verejnom priestore“. Neváhajú pri tom použiť na filmovom plagáte fotografiu, ktorá sa do verejného prostredia dostala práve vďaka kritickému prehodnocovaniu slovenského štátu.

Na fotografii sú slovenskí vojaci na východnom fronte. Sú zachytení vo veľmi dobrej nálade, veselí, rozradostení. Dobový titulok hovorí o tom, že sa usmievajú pri „veselom rozhovore s veliteľom“.

Foto – Archív STK, SNA Bratislava

V tom čase na východnom fronte pôsobil fotoreportér Jozef Cincík, ktorý pracoval pre Úrad propagandy na Slovensku. Jeho úlohou bolo posielať na Slovensko frontové obrazové spravodajstvo, ktoré však malo svoje obsahové limity. Sústreďoval sa na zábery, ktoré nemali slovenskú spoločnosť traumatizovať. Nikdy na nich preto nenájdeme mŕtvych slovenských vojakov, poľné nemocnice alebo hmotnú a materiálnu núdzu vojakov.

Všetko na obraze sa odohrávalo v pozitívnej nálade „veľkého dobrodružstva slovenských vojakov na východe“ alebo v polohe deklarovania trvalého priateľstva slovenského a nemeckého vojaka v duchu dobového hesla „Wir sind Kameraden!“ Fotografie predstavujú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie