Denník N

Vyvinuli tenisky, v ktorých sa beží tak rýchlo, že ich chceli zakázať

Foto – AP/Luca Bruno
Foto – AP/Luca Bruno

Výskum NY Times ukázal, že nešlo o marketingový ťah a tenisky skutočne pomáhajú k lepším výkonom. Otázne je, kde je hranica, pri ktorej technika dáva športovcovi nepovolenú výhodu.

Takto pred rokom firma Nike predstavila nové bežecké tenisky Vaporfly 4%, pričom tvrdila, že ide o najrýchlejšiu obuv, akú kedy vyvinula. Cenu stanovila na 250 dolárov a v reklamnej kampani sľubovala, že bežci, ktorí budú mať obuv na nohách, zlepšia svoj výkon o štyri percentá.

Ide o odvážne tvrdenie, ktoré by malo v praxi znamenať zásadný výkonnostný posun. Bežec, ktorý zabehne maratón za tri hodiny, by pri štvorpercentnom zlepšení bežal o šesť minút rýchlejšie. Pri štvorhodinovom maratóne by bolo zlepšenie dokonca osemminútové.

Novinári z New York Times sa po spustení predaja pokúsili zistiť, či spomínané bežecké tenisky skutočne pomáhajú k lepším výkonom alebo išlo len o marketingový ťah. Analyzovali približne 500-tisíc maratónskych a polmaratónskych výkonov, ktoré bežci dosiahli na rôznych pretekoch od roku 2014.

Zistené výsledky dopadli pre výrobcu až prekvapujúco dobre a pri niektorých skupinách bežcov bolo zlepšenie výkonu dokonca výraznejšie ako sľubované štyri percentá.

Zrejme aj preto je dnes obuv napriek vysokej cene vo väčšine obchodov beznádejne vypredaná.

Chceli ich zakázať

Príbeh „najrýchlejších bežeckých tenisiek“ sa začal podstatne skôr, ako sa vlani dostali do predaja pre verejnosť. Najprv ich dostali len vybraní elitní bežci vrátane svetového rekordéra v maratóne Keňana Eliuda Kipchogeho, ktorý mal vďaka nim ako prvý človek na svete zabehnúť maratón pod dve hodiny.

Skôr ako sa o to kenský bežec pokúsil, ozvali sa desiatky odborníkov aj laikov s požiadavkou, aby Medzinárodná atletická federácia (IAAF) tenisky zakázala, keďže údajne mali bežcovi poskytnúť neférovú výhodu.

Tá mala spočívať v špeciálnych

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie