Denník N

Päť mesiacov medzinárodnej hanby: od vraždy Kuciaka cez Troškovú a Vadalu až po únos Vietnamca

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovensko sa v posledných mesiacoch stalo niekoľkokrát zaujímavým aj pre významnejšie svetové médiá. Väčšinou to nebola pozitívna publicita.

Slovensko už takmer pol roka zažíva sériu škandálov, ktoré presahujú hranice nášho štátu. Posledným a naozaj vážnym prípadom, ktorý hrozí medzinárodnou blamážou, je podozrenie nemeckých vyšetrovateľov, že únos vietnamského manažéra z Berlína sa vlani uskutočnil s pomocou slovenského vládneho špeciálu.

Pozornosť sveta sme však upútali už v zime vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Čo všetko od konca februára kazilo slovenskú povesť? Čo si určite všimli zahraničné médiá, medzinárodné organizácie, či vlády iných štátov?

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

21. februára 2018

Je to najvážnejšia udalosť na Slovensku za posledné roky. Vražda novinára Jána Kuciaka, ktorý písal najmä o ľuďoch blízkych Smeru, a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa dostala do väčšiny svetových médií a výrazne ublížila obrazu Slovenska ako bezpečnej krajiny s vysokým stupňom slobody slova. V rebríčku slobody tlače sme sa prepadli zo 17. na 27. miesto. Fico situáciu po vražde komunikačne nezvládal. Zahraničné médiá si všimli najmä tlačovku s miliónom eur na stole ako odmenou za vypátranie vraha. Dlho držal ministra vnútra Roberta Kaliňáka vo funkcii, napokon odstúpil a dnes je predsedom Smeru a poslancom parlamentu.

Fico, Kaliňák a Gašpar a milión v hotovosti. Foto N – Tomáš Benedikovič

Talianska mafia na úrade vlády a protesty

28. februára 2018

Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa na niekoľko dní sústredila pozornosť zahraničných novinárov na Slovensko a práve vtedy sa vyplavili kauzy, ktoré súviseli s jeho novinárskou prácou. Vďaka jeho článku, ktorý už

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie