Denník N

Taliansko sa zmenilo, hovorí atlétka po útoku. V krajine sa šíria rasistické útoky, vinia z toho ministra vnútra

Minister vnútra Matteo Salvini si nemyslí, že rasizmus je v Taliansku veľký problém. Sústreďuje sa na boj proti migrácii.

Daisy Osakueová v pondelok kráčala po ulici v talianskom mestečku Moncalieri. Cestou domov ju napadli muži, ktorí jej z auta hodili do tváre vajce. Atlétke, ktorá medzi športovcami do 23 rokov drží národný rekord v hode diskom, poškodili rohovku.

Útok na atlétku, ktorej rodičia pochádzajú z Nigérie, no ona sa už narodila v Taliansku, je jedným zo série incidentov, ktoré v posledných týždňoch v krajine vyvolali debatu o rasizme. Opozícia tvrdí, že vláda – a hlavne minister vnútra Matteo Salvini – situáciu zhoršuje. Vláda sa bráni, že správy o rasistických útokoch sú prehnané. Polícia uviedla, že zaznamenala tri útoky vajcami, ktoré nespája rasový motív.

Osakueová je však presvedčená o tom, že na ňu zaútočili preto, že má tmavú pleť. „Nechceli ublížiť Daisy, chceli ublížiť mladej žene s inou farbou pleti. V tejto oblasti pracujú prostitútky, zrejme ma považovali za jednu z nich,“ povedala pre taliansky denník La Repubblica.

22-ročná športovkyňa tvrdí, že s rasizmom sa už stretla v minulosti, no útok považuje za prekročenie ďalšej hranice. Do Európy sa nedávno vrátila po desaťmesačnom pobyte v USA, kde trénuje. Taliansko sa vraj za ten čas stalo úplne inou krajinou.

„Atmosféra násilia,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie