Denník N

Šéfka festivalu Atmosféra: Tento rok som si splnila ďalší sen

Gretka Pavlovová s tohtoročným plagátom svojho festivalu.
Gretka Pavlovová s tohtoročným plagátom svojho festivalu.

Cez víkend bude v Hontianskych Nemciach ďalší ročník festivalu so zaujímavým príbehom.

GRETKA PAVLOVOVÁ ešte ako stredoškoláčka založila festival v Hontianskych Nemciach. Volá sa Atmosféra, je nielen o hudbe a 7. ročník cez víkend ponúkne koncert Jany Kirschner aj veľa ďalšieho programu.

Už sedem rokov robíte Atmosféru. Čím je dnes festival najviac iný oproti začiatkom?

Presunuli sme sa z kulturáku na lúku. Z malého podujatia v januári, ktoré trvalo pár hodín, sme spravili dvojdňový letný festival na otvorenej krásnej lúke s pódiom, na ktorom vystupuje podľa mňa to najlepšie, čo slovenská hudobná scéna ponúka, s kopou aktivít, stanovaním, skvelým jedlom. Jednoducho sme postupom času spravili ozajstný festival. Okrem toho to už konečne nerobím sama, počas tých rokov sa mi podarilo poskladať skvelý tím ľudí, ktorí na festivale robia počas roka úplne dobrovoľne a dávajú do toho kus seba. Aj vďaka tomu Atmosféra môže rásť tak, ako rastie.

Na ktoré veci ste tento rok najviac hrdá?

Určite na to, že u nás vystúpi Janka Kirschner. Bude to môj malý splnený sen. Pamätám si, že tak pred 4-5 rokmi som si povedala, že raz urobím festival, na ktorom vystúpi ona, a tento rok to tu máme. A áno, pre niekoho by to bol len jednoducho koncert Jany, no pre mňa je to ozaj veľká udalosť. Okrem toho sa nám podarila mega vec. Na festival Atmosféra budem môcť tento rok docestovať vlakom, a to priamo do Hontianskych Nemiec, kam síce železnica vedie, ale už 15 rokov sa nepoužíva. Spojili sme sa s Klubom priateľov železníc a dohodli sme sa, že v sobotu pôjde špeciálny vlak Hontiansky expres na trase Zvolen – Šahy so zástavkou v Hontianskych Nemciach, v ktorom bude hrať živá hudba a dopraví vás priamo na festival. A keďže aktuálne sedím na lúke, na ktorej s nami už pár dní stavia areál 13 dobrovoľníkov zo zahraničia a dokopy tvoríme dnes vyše 20-členný tím, ktorý pripravuje Atmosféru týždeň dopredu, hrdá som aj na toto. Že je už toľko ľudí, ktorí sú ochotní to s nami ťahať a robiť to všetko pre ľudí len tak, kvôli dobrému pocitu.

Letných festivalov je veľa. Čo zaberá pri dohodovaní s kapelami, aby prišli práve do Hontianskych Nemiec?

Mnohé kapely už o nás vedia. Buď od iných skupín, ktoré u nás hrali, alebo už o nás niekde počuli. A to sa nechcem chváliť, jednoducho to tak je. Kedysi to bolo náročné, pamätám si, s akou malou dušičkou som oslovovala Korben Dallas. Teraz je to už jednoduchšie, mnohé kapely sa ozývajú samy. Nie stále Jana Kirschner, ale tešíme sa už aj z toho, ako to je teraz.

Posledné koncerty Atmosféry 2018 sa majú končiť okolo štvrtej ráno, to zvykne bývať skôr na najväčších festivaloch. Budú mať ešte kapely pre koho hrať?

Jasné! Ak sa pýtate na počet ľudí, ktorých tento rok očakávame, bude to viac ako minulý rok. To hovorím len preto, že dnes, pár dní pred festivalom, sme presiahli celkové minuloročné predaje, a to mnoho ľudí kupuje lístky na mieste. Samozrejme, všetko závisí od počasia, sme stále malým festivalom, ľudia sa rozhodujú, či prídu, pár dní pred, často len vtedy, keď je pekné počasie. Ale ja verím, že bude dobre. Aj slnko, aj ľudia.

Atmosféra je nielen o hudbe, ale prečo práve tento rok debata o význame NATO?

Musím povedať, že je to trošku náhoda, že práve táto téma. Môj program sa vo veľkej miere skladá aj z toho, akých ľudí počas roka stretnem, s kým spolupracujem, robím, chodím na pivo. S debatou o NATO ma oslovili kamaráti, ktorí po školách robia projekt #MySmeNATO, a prišlo mi fajn otvoriť túto tému na Atmosfére. Tak ako sme minulý rok hovorili, že kotlebovci sú zlo, tak dnes môžeme hovoriť o tom, že NATO zlo nie je. Rovnako ako budeme hovoriť o tom, že zlo je aj vyrubovanie lesov, počas diskusii o Biomasakri alebo o tom, že téma separácie odpadu a zero waste je dôležitá.

Už ste pracovali pre poslanca Beblavého aj pre festival Pohoda. Čo vlastne robíte teraz?

Pred dvomi mesiacmi som skončila školu a dnes robím pre politickú stranu Spolu, mám tam na starosti organizačný tím. A jasné, okrem toho si robím Atmosféru, čo mi počas roka berie dosť voľného času a posledné týždne celé dni, čiže mám pracovnú dovolenku, nech stihnem zorganizovať festival.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie