Denník N

Partia z Dolnej Krupej robí výzvu proti Putinovým motorkárom. Nechceme späť na východ, hovoria

Zľava: Michal Magula, Martin Dekan ani Tomáš Bohunický sa nechcú zmieriť so základňou Nočných vlkov vo svojej obci. Foto N – Tomáš Benedikovič
Zľava: Michal Magula, Martin Dekan ani Tomáš Bohunický sa nechcú zmieriť so základňou Nočných vlkov vo svojej obci. Foto N – Tomáš Benedikovič

Skupina tridsiatnikov zbiera podpisy pod petíciu, ktorá upozorňuje na to, že motorkársky klub velebí Stalina, a aj na prekročenie zákona pri rekonštrukcii ich areálu.

Na stene kostola v Dolnej Krupej visí nenápadná tabuľa. Pripomína tragický incident z júla 1949, keď obec naplno pocítila nastupujúcu éru stalinizmu.

Veliteľ stanice Zboru národnej bezpečnosti Gašparík prišiel vtedy vypočúvať miestneho kňaza pre pastiersky list, ktorý čítal počas omše. Narazil však na masový odpor. Rozozvučali sa zvony a ku kostolu sa zbehli stovky obyvateľov. Mysleli si, že kňaza idú zatknúť rovnako, ako to v tých časoch robili s duchovnými na iných miestach v Československu.

Práporčíka ZNB napadli kameňmi, motykami, palicami, niekto z obyvateľov držal aj strelnú zbraň. Práporčík začal strieľať do davu. Na mieste zostal mŕtvy obyvateľ Teofil Šimončič a dvaja ťažko ranení vrátane samotného Gašparíka.

Vzápätí dorazili policajné posily aj vojsko z neďalekej Trnavy, aby spravili poriadok. Deviati obyvatelia vrátane troch žien skončili vo väzení, ďalších odviedli do táborov nútených prác.

Bezmála sedemdesiat rokov starý príbeh zbežne pozná aj tridsiatnik Martin Dekan. Rád ho pripomína zvlášť teraz, keď sa na okraji Dolnej Krupej usídlil ruský motorkársky klub Noční vlci. „Naša obec si počas minulého režimu zažila svoje. Nechcel by som, aby sme sa znovu vrátili na východ,“ rozpráva.

Dekan vo voľnom čase oslovuje známych a zbiera podpisy pod výzvu, ktorá vyjadruje odmietavý postoj k základni Nočných vlkov.

„Rozprávam im, že Noční vlci nie sú len nejakí motorkári. Sú predĺženou rukou Vladimira Putina, oslavujú dokonca Stalina, o čom viacerí ľudia vôbec netušia,“ hovorí.

Dňa 30. júna 1949 veriaci Dolnej a Hornej Krupej hrdinsky povstali na obranu miestneho kňaza a katolíckeho náboženstva, píše sa na pamätnej tabuli na farskom kostole. Foto N – Tomáš Benedikovič

Cvičisko pre Slovenských brancov

Martin Dekan je súčasťou partie obyvateľov Dolnej Krupej, ktorí sa doteraz stretávali najmä pri športe alebo pri pive. Tento rok spolu chodili aj na protesty Za slušné Slovensko. Keď sa začiatkom leta objavili prvé správy o pobočke Nočných vlkov, rozhodli sa angažovať ešte viac.

„V posledných mesiacoch sme si všímali, že v areáli na okraji obce sa niečo deje. Fasády natreli maskáčovým vzorom, natiahli žiletkový plot,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Noční vlci

Slovenskí branci

Slovensko

Teraz najčítanejšie