Denník N

Pani ministerka, počuli ste o Patrikovi Š.?

Bývalá poslankyňa za Smer Ľubica Rošková a bývalý policajt Patrik Šuchta (s okuliarmi) strihajú pásku. Foto – Milan Potocký
Bývalá poslankyňa za Smer Ľubica Rošková a bývalý policajt Patrik Šuchta (s okuliarmi) strihajú pásku. Foto – Milan Potocký

Zdá sa, že samity na najvyššej úrovni Čižnár – Matečná sa stanú tradíciou. Iná cesta k náprave chorého systému v poľnohospodárstve nevedie.

Najskôr si vyjasnime pojmy. Keď generálny prokurátor Jaromír Čižnár na prvej tlačovke hovoril o chorom systéme, mnohí, vrátane ministerky Gabriely Matečnej, to akosi prepočuli. Médiá o ňom písali ako o kovbojovi.

Keď nedávno Čižnár na druhej tlačovke pritvrdil a povedal, že nejde o izolované prípady dotačných podvodov kdesi na východe, ale vo veci je systém na celom Slovensku, nemohla to nepočuť ani pani ministerka. Ktorá, pochopiteľne, dovtedy realitu popierala s tým, že ide o akési promile nespokojných farmárov.

No nejde. Nielen ja od marca, aj generálny prokurátor zistil, že je to plošná záležitosť, od východu po západ. Denník N prinesie podobné reportáže ako zo Zemplína aj z Kysúc, Oravy, zo Spiša či z Gemera. Námety od čitateľov máme. Spája ich rovnaká vec – križovanie dotácií ako moderná forma výpalníctva a príčina až fyzických konfliktov na poliach.

Keď nedávno krajský policajný šéf Juraj Leško na stretnutí Matečnej s farmármi v Košiciach tvrdil, že sú to zväčša bežné obchodné spory, z omylu ho teraz vyviedol generálny prokurátor.

Systém, nie jednotlivosti

V skratke ide o toto: dva

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Dobytkár

Komentáre

Teraz najčítanejšie