Denník N

Začínajú sa majstrovstvá Európy v atletike. Tóth chce medailu, nádejou je aj nenápadná chodkyňa

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Ján Volko by sa chcel dostať do finále behov na 100 a 200 metrov. Nádeje vkladáme aj do kladivárky Martiny Hrašnovej a jej kolegu Marcela Lomnického.

Slovenský chodec Matej Tóth je najväčším favoritom utorkových majstrovstiev Európy v Berlíne, kde sa predstaví na 50 km trati. Konajú sa od 6. do 12. augusta.

Atletický šampionát je súčasťou podujatia Európske šampionáty Glasgow/Berlín, ktoré združuje majstrovstvá Európy šiestich športov. Atletika sa koná v Berlíne, ostatné športy v Glasgowe (plavecké športy, veslovanie, športová gymnastika, golf, triatlon a cyklistika).

„Do Berlína pôjdem s cieľom, aby som skončil na medailovom stupni,“ povedal Tóth pre agentúru TASR. „Na túto rolu som si zvykol, no jedným dychom pridávam aj pokoru, pretože 50 kilometrov si ju zaslúži.“

Pre Mateja Tótha to bude od olympijského zlata spred dvoch rokov len druhá päťdesiatka, minulý rok nepretekal vôbec pre boj s dopingovými obvineniami.

Hneď po návrate však v marci v Dudinciach odšliapal päťdesiatku v čase 3:42:46 h, čo je aktuálne druhý najlepší výkon roka. Lepší bol len Sergej Bakulin, ktorý však pre celoplošný dištanc Rusov nebude môcť v Berlíne štartovať.

Takmer o dve minúty horší čas odšliapal na Svetovom pohári v čínskom Tajcangu Veli-Mati Partanen z Fínska (3:44:43), o čosi pomalší bol Ukrajinec Maryan Zakalnitskij (3:44:59).

„Tabuľky sú však v našej disciplíne dosť skresľujúce,“ povedal Tóth. Narážal napríklad na odlišné poveternostné podmienky (Tóth pretekal v chlade, Fín s Ukrajincom v 21 stupňoch Celzia) či konkurenciu na trati, ktorá bola v Číne vyššia.

Rozhovor s Matejom Tóthom priamo z Berlína:

https://www.facebook.com/cervenymichal/videos/10215297421402179/

Pri tejto disciplíne navyše platí, že limit na veľké podujatie si môžete splniť aj v predošlom kalendárom roku, ktorý sa už v tabuľkách neukazuje.

„Aj teraz sú v tabuľkách dosť vpredu dvaja-traja mladí chodci, ktorí môžu hocikedy výrazne vyletieť. Ja sa na tabuľky nepozerám, len viem, že pri tej kvalite i generačnej obmene mám všetko vo svojich rukách a nohách. Ak dosiahnem štandardný dobrý výkon, tak to zle nedopadne.“

Tóth prišiel o najväčšieho konkurenta, Yohann Diniz sa pre zranenie odhlásil, ostatní konkurenti podľa štatistík za Tóthom zaostávajú. „Diniz je borec, ktorého v plnej forme ťažko zdolať, bol by veľký favorit.“

Diniz vyhral ME trikrát za sebou (2006, 2010 a 2014) a v roku 2014 dokonca utvoril doteraz platný svetový rekord 3:32:33 h. Tóth svoje maximum zašiel v Dudinciach 2015 – 3:34:38 h.

Matej Tóth o očistení svojho mena aj o celej svojej kariére napísal spolu s reportérom Denníka N Michalom Červeným knihu Odchýlka, ktorú si môžete objednať v Martinuse či v našom obchode alebo aj ako e-knihu.

Medailový model

Tóth sa na šampionát pripravoval v talianskom vysokohorskom stredisku Livigno. Vďaka nadmorskej výške má lepšie okysličenú krv, ktorá mu vydrží až do pretekov.

„Zvládol som všetko, čo sme si s trénerom Matejom Spišiakom naplánovali. Náš medailový model, na ktorý sme si zvykli pred Zürichom, Pekingom a Riom, dosiaľ fungoval a nič sme na ňom nemenili. Som veľmi spokojný, forma stúpala, tréningy sa mohli skvalitniť. Aj preto si môžem teraz povedať, že som v pohode a slušnej forme.“

Tóth narážal na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Matej Tóth

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie