Denník N

Ako Kaliňák pristavil lietadlo pre únoscov z Vietnamu

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Toto je príbeh únosu Vietnamca zo Slovenska, ako nám ho porozprávali slovenskí policajti: „Povedali nám, že je opitý a spadol zo schodov.“

English version

Omámený Trinh Xuan Thanh nastupoval na bratislavskom letisku vlani 26. júla do slovenského vládneho špeciálu po schodíkoch ako posledný. Z každej strany ho pod pazuchou držal jeden príslušník vietnamskej tajnej služby.

Návšteva vietnamskej delegácie v Bratislave netrvala ani hodinu a pol. O 14:50 už bolo lietadlo letky ministerstva vnútra vo vzduchu a mierilo do Ruska.

O mesiac neskôr poslali nemeckí vyšetrovatelia do Bratislavy otázky, kto bol v našom špeciáli.

Najneskôr vtedy museli policajní predstavitelia a minister vnútra Robert Kaliňák tušiť, že vládny špeciál neprevážal opitého člena vietnamskej delegácie, ale uneseného významného vietnamského manažéra Thanha.

Hovorili sme s príslušníkmi slovenských bezpečnostných zložiek, ktorí vedia o únose. Toto je príbeh, ktorý poznajú slovenskí policajti, a takto nám ho rozpovedali. Zhoduje sa so závermi nemeckej prokuratúry, ktorá prípad vyšetruje a ktorej podrobnú správu máme k dispozícii vďaka spoločnému pátraniu s nemeckým denníkom Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Skutočné vyšetrovanie na Slovensku, kde by boli zbavení mlčanlivosti všetci pracovníci ochranky, ministerstva vnútra alebo letiska, by mohlo ukázať pravdu. Doteraz na to nikto zo slovenských predstaviteľov nevidel dôvod.

 

23. júla 2017, nedeľa, Berlín

Trinh Xuan Thanh sa prechádza s priateľkou po berlínskej ulici, keď pri ňom pribrzdí dodávka s pražským evidenčným číslom. Vtiahnu ho do nej dvaja muži a odfrčia preč. Najprv na vietnamskú ambasádu, neskôr do Brna, až skončia v Bratislave.

 

25. júla 2017, utorok, Bratislava

O 15:30 popoludní telefonujú z Úradu na ochranu ústavných činiteľov všetkým vodičom, či sú ochotní ísť na druhý deň v stredu do práce. Na Slovensko mimoriadne príde vietnamská delegácia. Viacerí ochrankári sú prekvapení – delegácie sa plánujú niekoľko týždňov vopred, nie zo dňa na deň. Tí, čo môžu, nastúpia na druhý deň do služby.

 

26. júla 2017, streda, Bratislava

O 13:07 prilieta do Bratislavy slovenský vládny špeciál z Prahy, už s vietnamskou delegáciou. To bola prvá cesta, na ktorú sme lietadlo Vietnamcom požičali; pôvodne mali pristáť vo Viedni, ale leteli až do Prahy. Už to je policajtom podozrivé, bežne špeciál cudzím štátom nepožičiavame. Neskôr to vyplynulo aj z odpovedí ministerstva vnútra na otázky podľa infozákona – požičanie lietadla bola mimoriadna situácia.

„My sme ho ešte z Prahy brali, lebo mal pristáť vo Viedni. Došlo k zmene celého programu a tým aj k jeho posunu. Vyzeralo to normálne,“ vysvetľoval v rozhovore pre SME bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, prečo požičal Vietnamcom lietadlo.

Dvere na lietadle sa otvorili o 13:19. Delegáciu už v lietadle sprevádza šéf protokolu ministerstva vnútra Radovan Čulák (nemecké médiá ho spomínajú vo svojich textoch ako jedného z kľúčových svedkov). Zodpovedá za to, aby všetko hladko prebehlo. Na palube bol aj poradca premiéra Roberta Fica Quang Le Hong.

O 13:20 z bratislavského letiska vyráža kolóna. Veliteľom kolóny je Ján H. (Mená všetkých policajtov má redakcia k dispozícii.)

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Kaliňák

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie