Denník N

Prevádzkovateľ McDonaldu na Obchodnej: Chceme viac policajtov, výtržníci si tu môžu robiť, čo chcú

Franchisista McDonaldu Anton Novotný. Foto N – Vladimír Šimíček
Franchisista McDonaldu Anton Novotný. Foto N – Vladimír Šimíček

Ani opatrenia po zabití Henryho Acordu nie sú dostatočné, policajti radšej jazdia, než chodia pešo, hovoria ľudia z bratislavského McDonaldu na Obchodnej ulici.

Už niekoľko rokov sa časť prevádzok na Obchodnej ulici v Bratislave snaží zlepšiť bezpečnosť a prostredie. Po zabití Henryho Acordu tam políciu vidieť častejšie, ale nestačí to, konštatuje prevádzkar McDonaldu na Obchodnej ANTON NOVOTNÝ a zamestnanec PAVOL MARKOVIČ.

Zmenilo sa niečo na Obchodnej od zabitia Filipínca Henryho Acordu?  

Anton Novotný: Políciu vídavame na Obchodnej ulici pravidelnejšie. V prvom období po útoku tu boli častejšie aj cez deň, ale vtedy to nie je až taký problém. Všimli sme si, že chodia aj v civile, určite aspoň cez deň. Dva-tri týždne naozaj intenzívne chodili hore-dole. Predtým sme mali situácie, že sa pred reštauráciou niečo stalo. Ľudia bežali hneď k nám a my sme volali políciu. Víkendových bitiek býva veľa, ale teraz je to pokojnejšie. Zachytili sme, že od júla môže robiť polícia razie aj so sociálnym kurátorom na neplnoletých. Policajný riaditeľ sľúbil, že to budú robiť aj na Obchodnej a budú to potom riešiť s rodičmi. Zatiaľ žijeme z toho, že sa stalo niečo zlé, polícia urobila nejaké kroky, a aj vo verejnosti rezonuje, že sa niečo na Obchodnej deje, a momentálne je pokoj. Chceme však, aby sa to vyriešilo systémovo.

Pavol Markovič: Druhá vec je, či to nemôže byť aj letom, menším počtom študentov a dovolenkami. Mestskí policajti sľubovali, že začnú chodiť so psovodmi, ale kolegovia ich priamo na Obchodnej ešte nevideli.

Bojíte sa prejsť po Obchodnej večer?

Novotný: Chodia sem partie mladých ľudí, ktorí si prídu iba udrieť. Svojim deťom hovorím, že ich tu po ôsmej večer nechcem vidieť, lebo mám strach. Nevinným spôsobom sa dostanú na zlé miesto a stane sa nejaké nešťastie. Preto robíme všetko pre to, aby sme to systémovo nastavili tak, aby sem mohli prísť kedykoľvek. Ja sa nebojím, ale trápi nás aj to, ako Obchodná vyzerá.

Opatrenia zatiaľ polícia ohlásila iba do konca prázdnin. Čo bude potom?

Novotný: Sami sme zvedaví. Viacerí sme sa stretli s primátorom aj s políciou, aby sa to vyriešilo trvalo.

Markovič: Osvedčilo sa nám zavedenie kamier. Mali sme incidenty, keď agresívneho človeka ťahal kamarát preč a upozorňoval ho, že máme v prevádzke kamery. Preto tlačíme na mesto, aby ich rozšírili. Primátor sľúbil, že budú aj v strede Obchodnej. Pomohli by aj pešie hliadky počas piatka a soboty od večera do rána.

Keď doteraz samospráva ani polícia nič nerobili, veríte, že sa niečo zmení?

Novotný: Dôležité je, že je tu už väčší tlak aj zo strany obyvateľov, ktorí sa necítia komfortne, majú strach o seba a o svoje deti. Funguje iniciatíva Obchodná ulica a je na nich tlak, aby sa začali zaujímať. Ak nie, budeme si to musieť vyriešiť sami. Prišli sme sem podnikať, je tu veľa podnikov, ktoré tu chcú byť dlho. Jedno z krajných riešení je vlastná esbées služba, ale to nechceme a žiadame systémové riešenie.

Zvažovali aj iní podnikatelia z Obchodnej, že by si zaplatili súkromnú ochranku?

Novotný: Keď sme sa spolu bavili v združení Obchodná ulica o všetkých možných súvislostiach, padlo to ako krajné riešenie. Združenie vzniklo pred štyrmi rokmi, snažíme sa byť aktívni a chceme tu ešte dlho zostať, tak skôr hľadáme dlhodobé a komplexné riešenie.

Debaty o ochrane pred výtržníkmi sa začali ešte pred zabitím Henryho Acordu?

Novotný: Áno, pred tromi rokmi sme sa stretli k tejto téme aj s primátorom Nesrovnalom, ktorý si chcel zobrať nad Obchodnou ulicou patronát. Aby sa veci pohli, zorganizoval stretnutie s mestskou aj so štátnou políciou, ale bezpečnosť sa výrazne nezlepšila a teraz sa stalo nešťastie. Stratili sme tým tri roky času.

Anton Novotný (48) z Bratislavy začal pracovať v McDonalde na Slovensku v roku 1995. V roku 2000 sa stal franchisistom a od roku 2009 prevádzkuje McDonald na Obchodnej ulici. Okrem toho vedie aj reštaurácie na Námestí SNP v Bratislave a dva McDonaldy v Trnave. Vyštudoval stavebnú vysokú školu.

Stráži aj iné prevádzky McDonaldu esbéeska?

Novotný: Máme také príklady, napríklad teraz, keď hrala v Trnave futbal Legia Varšava, sme mali v prevádzke esbéesku ako prevenciu. Niekedy je to nevyhnutné. McDonald’s na Korze mal počas návalov anglických rowdies strážnu službu. Bezpečnosť a zdravie zákazníkov a zamestnancov sú na prvom mieste. Ale asi niečo nefunguje správne, aby som bežne v reštaurácii v centre mesta s lokálnymi zákazníkmi musel mať esbéesku. V ideálnom svete by sme si my mali robiť biznis a všetko ostatné by zabezpečila polícia. Nefunguje to, preto sme aktívni a snažíme sa spolupracovať aj s komunitou.

Ako často voláte políciu?

Markovič: Skoro každý víkend. Niekedy je možno dva víkendy pokoj, ale na ďalší víkend voláme políciu aj trikrát. Na jar tu niekoho dopichali. Bolo to kúsok od nás a polícii sme dali kamerový záznam. V máji zasa išiel nejaký chalan okolo 9. – 10. hodiny večer pravdepodobne z internátu aj s kufrom, keď ho napadla partia asi ôsmich mladých chalanov. Robili si z neho srandu, kolegyňa počula, že na neho kričia „cépečkár“. Napadli ho a dvaja ho mlátili na zemi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Útok na Henryho Acordu

Slovensko

Teraz najčítanejšie