Denník N

Bucľatého Tótha nezobrali do športovej triedy, prežil aj obvinenie z dopingu. Teraz získal ďalšiu veľkú medailu

Foto – AP
Foto – AP

Tóth krátko pred cieľom strácal na medailu takmer pol minúty. Vďaka výbornému záveru však získal striebro.

Matej Tóth získal striebornú medailu na majstrovstvách Európy v chôdzi na 50 km. Na šampionáte v Berlíne ho predbehol len Zakalnickij z Ukrajiny.

Slovenský reprezentant bol dlho na čele pretekov, potom ho však súperi dobehli a prepadol sa na štvrtú priečku. Na medailu strácal takmer pol minúty, v závere však výrazne pridal a skončil druhý.

„Bol to boj o holý život, preteky boli extrémne náročné a striebro má pre mňa cenu zlata,“ povedal Matej Tóth v cieli majstrovstiev Európy v Berlíne. Hovorí, že keď klesol na štvrtú priečku, na medailu už nemyslel, hlavné bolo, aby preteky dokončil.

„Takto pred rokom som sa pripravoval na obhajobu nepravdivého obvinenia z dopingu a dnes budem stáť na stupni víťazov a pozerať sa na slovenskú vlajku. Ďakujem všetkým,“ povedal Tóth.

Reakcia Mateja Tótha bezprostredne po pretekoch

35-ročný Tóth tak získal ďalšiu medailu z významného podujatia. V roku 2010 vyhral Svetový pohár v mexickej Chihuahue, o rok neskôr Európsky pohár v portugalskom Olhau (20 km), v roku 2015 sa v Pekingu stal majstrom sveta a o rok neskôr v Riu de Janeiro aj olympijským víťazom.

Tóth získal striebro na ME aj v roku 2014.

Na majstrovstvách Európy sa pre zranenie nezúčastnil svetový rekordér Yohann Diniz, ktorý by bol veľkým Tóthovým konkurentom.

Pre Tótha to boli prvé veľké preteky od olympiády v Riu pred dvomi rokmi. Minulý rok nepretekal vôbec, pretože ho obvinili z dopingu a počas dočasného dištancu musel očisťovať svoje meno.

Matej Tóth o očistení svojho mena aj o celej svojej kariére napísal spolu s reportérom Denníka N Michalom Červeným knihu Odchýlka, ktorú si môžete objednať v Martinuse či v našom obchode, alebo aj ako e-knihu.

Nezobrali ho do športovej triedy

Tóth sa narodil v roku 1983 v Nitre a vyrastal na najväčšom miestnom sídlisku Klokočina. Na druhom stupni základnej školy chcel pokračovať v športovej triede. Na prijímačkách však tento bucľatý chlapček skončil tesne pod čiarou.

Do športovej triedy sa napokon dostal až po tom, ako sa jeho mama Katarína prihovorila u Matejovej vychovávateľky z I. stupňa Lydky Budinskej.

Ako sa neskôr ukázalo, celkom mu išli vytrvalostné behy. Telocvikár mu teda odporučil, nech vyskúša chôdzu. A ak ju chcel niekto v Nitre robiť vážnejšie, musel ísť za Petrom Mečiarom. Končiacim chodcom, ktorý rozbiehal svoju trénerskú kariéru.

Mečiar v knihe Odchýlka spomína, že ho na prvom tréningu nezaujal. „Nemal postavu vytrvalca, žiadny afganský chrt,“ povedal Mečiar.

Prišli prázdniny a 13-ročný Matej dostal tréningový plán. Na prázdninách u starých rodičov v Lefantovciach ho splnil do bodky. Na rozdiel od ostatných.

Keď sa vrátil po prázdninách, tréner Mečiar nemohol uveriť, ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Matej Tóth

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie