Denník N

Ruskí noční vlci prišli len piati, no na Slavíne ich čakalo asi tristo ľudí

Noční vlci na Slavíne- Foto - Denník N - Vladimír Šimíček
Noční vlci na Slavíne- Foto – Denník N – Vladimír Šimíček

Členovia ruského motorkárskeho gangu položili vence a odišli na ruskú ambasádu. Vítali ich chlebom a soľou.

Ruský motorkársky gang, ktorý obľubuje aj ruský prezident Vladimír Putin sa dnes v Bratislave dočkal zväčša priateľských reakcií. Presne teda päť jeho členov, ktorí na Slavín dorazili v sprievode slovenských a českých motorkárov. Vo vzduchu sa trepotali slovenské aj ruské vlajky, jedna aj s tvárou Putina.

„Čo sa tu dnes deje,“ pýtala sa žena v stredných rokoch, ktorá sa v peknom počasí chcela len prejsť. Kto sú Noční vlci, nevedela. Takýchto ľudí bolo pri pamätníku len málo. Motorkári dorazili za potlesku niekoľkých stoviek zväčša proruských sympatizantov.

Vítali ich pokrikom Rossija a sláva Rossii, chlebom aj klobásou. Dve ženy v krojoch vydržali držať podnosy asi hodinu. Na otázku, prečo vítajú ruských motorkárov, Denníku N neodpovedali. S takými médiami sa nerozprávajú.

 

Prišiel za nimi aj veľvyslanec

„Sme tu dnes , každý rok sem chodíme, je to pamätný deň. Aby sme si uctili obete vojny,“ povedal jeden z Nočných vlkov, ktorého prezývajú Tiger. Vítanie davu sa mu veľmi páčilo.

Na otázky o tom, že niektorí členovia Nočných vlkov podporujú  separatistov na povedal, že tieto informácie sú prekrútené a nie sú na Slovensku kvôli politike. „Sme slobodní ľudia,“ dodal. Čo si myslí o Európskej únii, nepovedal. K politike sa vyjadrovať nechcel.

Noční vlci budú pokračovať v ceste, dostať sa chcú až do Berlína. „Pôjdeme po mestách a obciach, kde zahynuli vojaci Červenej armády,“ povedal ďalší z motorkárskeho gangu Vladimír.

S Nočnými vlkmi bol na Slavíne položiť vence aj ruský veľvyslanec na Slovensku Alexej Leonidovič Fedotov. Motorkári po odchode zo Slavína išli aj na veľvyslanectvo.

Ruské veľvyslanectvo: Najedli sa a išli do Viedne

„Prišli na veľvyslanectvo, aby si trochu oddýchli a najedli sa a už odišli smerom na Viedeň,“ povedal Denníku N hovorca veľvyslanectva Alexej Kulagin.Veľvyslanectvo informovalo o príchode Nočných vlkov aj na svojej stránke, hovorca to odôvodňuje tým, že išlo o pietnu akciu kladenia vencov a uctenie si padlých vojakov v rámci podujatí, ktoré tu organizovali pri príležitosti 70. výročia konca druhej svetovej vojny.

Dodáva, že nejde o oficiálnu akciu Ruska a je to súkromná akcia tejto skupiny motorkárov. Zákaz prejazdu Poľskom ambasáda nechápe. „Nie je to v poriadku.“ Ide o pietnu akciu, tvrdí ruské veľvyslanectvo.

Členovia motorkárskeho gangu Noční vlci podľa viacerých zdrojov bojujú na východnej Ukrajine na strane separatistov. Ambasáda tvrdí, že s motorkármi komunikovali a nik z nich nepovedal, že by sa zúčasťoval bojov. „Nie je to podľa nás pravda,“ dodal Kulagin.

Noční vlci v Bratislave. Foto - Denník N - Vladimír Šimíček
Noční vlci v Bratislave. Foto – Denník N – Vladimír Šimíček

Slovenskí motorkári sú s nimi

Na Nočných vlkov sa prišli pozrieť viacerí slovenskí motorkári. „Prišiel som vzdať úctu tým, čo padli v druhej svetovej vojne. Zaslúžia si náš rešpekt,“ vysvetľoval motorkár z Trnavy Josif, ktorý pochádza z Rumunska.

Párkrát už na Slavíne bol, ale teraz prišiel vzdať úctu aj motorkárom, s ktorými komunikoval cez Facebook.

„Je dosť smutné, lebo to znamená, že si nevážia tých, ktorí padli,“ hovorí o poľskom zákaze prejazdu motorkárov. Nočných vlkov pôjde odprevadiť až na hranice.

„Cesta z Moskvy nie je krátka,“ vysvetľoval Peter z Bratislavy. Motorkári podľa neho potrebujú podporu, keďže im na viacerých miestach zakazujú prejazd. Výjazd nepovažoval za politickú akciu.

„Vyhrali vojnu, môžeme im byť vďační. Je pravda, že nás okupovali v 1968, ale to by som s týmto nesplietal,“ povedal. Chce ísť s ruským motorkárskym gangom až až do Viedne.

Prorusky orientovaní priaznivci o Nočných vlkoch veľmi rozprávať s Denníkom N nechceli. „Samozrejme, že to nie je provokácia, je to úcta k tým ľuďom,“ odvetila matka s dieťaťom, no dlhší rozhovor chuť nemala. „Prišiel som si uctiť pamiatku padlých,“ odpovedal Jozef, ktorý mal ruskú zástavu. „Zle nerobia, médiá robia zle a provokujú ľudí“ hovorí.

Foto Denník N - Vladimír Šimíček
Foto Denník N – Vladimír Šimíček

Protest bol malý

Pred príchodom motorkárov sa na Slavíne stretli aj odporcovia príchodu – Ondrej Dostál, Grigorij Mesežnikov, Lucia Štasselová, Martin Mojžiš, Radovan Kazda a Fedor Blaščák.

„Jazda Nočných vlkov nie je súkromnou záležitosťou partie motorkárov, ale súčasťou oficiálnej propagandy Putinovho Ruska, ktoré vedie agresívnu vojnu proti Ukrajine,“ tvrdili. Prišli si uctiť obete vojakov spojencov, ale aj obete komunistického režimu.

„Poľsko postupovalo adekvátne k tejto situácii,“ povedal politológ Mesežnikov, ktorý schvaľuje, že Poľsko zakázalo prejazd ruských motorkárov po ich území.

Nejde podľa neho o to, či sme demokratická krajina, reaguje na vyjadrenia ministrov Ficovej vlády, ktorí tvrdili, že keďže sme demokratická krajina, nie je dôvod zakazovať vstup motorkárov na naše územie, ak neporušujú zákony.

Slovenské orgány podľa neho zlyhali. „Cieľom tejto akcie je testovanie pripravenosti krajín Únie, ako naložiť s takouto akciou,“ hovorí.

Foto Denník N - Vladimír Šimíček
Foto Denník N – Vladimír Šimíček

Jedna ukrajinská zástava

Na Slavíne k väčším incidentom nedošlo. Zhruba dve hodiny pred príchodom motorkárov prišiel medzi ľudí Juraj z Bratislavy s ukrajinskou zástavou. Sprevádzala ho priateľka Marína, ktorá pochádza z Ukrajiny.

Dav okolo nich začal kričať, že sú fašisti a vrahovia. „Je to provokácia, nemá to nič s klaňaním sa, kladením vencov či vzdávaním úcty,“ komentoval príchod Nočných vlkov Juraj. Noční vlci sú podľa neho zločinecká organizácia a banditi.

Nakoniec ho polícia odviedla preč, s vysvetlením, aby sa mu nič nestalo. Podľa nich provokoval na proruskej akcii.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie