Denník N

Vedci z SAV protestovali proti Lubyovej. Sťažovali sa na šikanu, chod Akadémie považujú za ohrozený

Ministerka školstva Martina Lubyová. Foto – TASR
Ministerka školstva Martina Lubyová. Foto – TASR

Ak ministerstvo školstva nezapíše ústavy SAV do registra verejných výskumných inštitúcií do 8. augusta, Akadémia zorganizuje ďalší protest.

[25 rozhovorov o slovenskej vede v knižnej podobe – to je novinka Ako chutí tarantula? reportérky Zuzany Vitkovej.]

„Nevyháňajte nás zo Slovenska, robíme vedu pre vás“ či „Lubyová vedu nelúbi“. Aj také transparenty mali dnes vedci v bratislavskom areáli Slovenskej akadémie vied (SAV), kde iniciatíva „Veda chce žiť!“ zorganizovala protest proti nečinnosti ministerstva školstva. To odmieta zapísať organizácie SAV do registra verejných výskumných inštitúcií.

Na demonštrácii bolo niekoľko stoviek ľudí, paralelný protest sa konal aj v Košiciach a zúčastnilo sa ho niečo vyše sto ľudí.

Slovenskú akadémiu vied dnes podporili aj tri akadémie vied z krajín Vyšehradskej štvorky a rakúska a slovinská akadémia vied.

V liste, ktorý zaslali SAV, vyjadrili „hlboké znepokojenie nad tým, že právna neistota ohrozí nielen ekonomickú stabilitu ústavov SAV, ale aj samotnú existenciu SAV a prácu vedcov“.

Predsedovia zahraničných akadémií vied vyzývajú ministerstvo školstva, aby urýchlene zapísalo ústavy SAV do registra verejných výskumných inštitúcií s účinnosťou od 1. júla 2018, ako to ukladá zákon.

Verejné výskumné inštitúcie

V čom spočíva problém? Podľa zákona o SAV sa 1. júla zmenila právna forma ústavov SAV, ktoré prešli zo štátnych organizácií na verejné výskumné inštitúcie.

Ministerstvo však tvrdí, že Akadémia nesplnila všetky podmienky transformácie, a tak odmieta ústavy SAV zapísať do registra verejných výskumných inštitúcií.

Pre SAV to znamená, že transformácia sa nedokončila a ústavy sa ocitli niekde na polceste celkovej premeny svojho právneho statusu.

Protestné zhromaždenie iniciatívy Veda chce žiť v areáli SAV. Foto – TASR

Právne vákuum

Podľa chemika Ján Tkáča, ktorý ako jeden z rečníkov vystúpil na pódiu, sa neistý právny stav už priamo dotýka chodu inštitúcie. „Zapojili sme sa do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovenská akadémia vied

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie