Denník N

Butinová je len vrchol ruského ľadovca

Maria Butinová (29) je obvinená zo sprisahania a z toho, že pracovala ako neoznačená ruská agentka. Foto - TASR/AP
Maria Butinová (29) je obvinená zo sprisahania a z toho, že pracovala ako neoznačená ruská agentka. Foto – TASR/AP

Rusi robia to isté, čo pred desaťročiami. Už nechcú komunistickú revolúciu, ale získať výhody pre svoj kleptokratický systém.

Viedol cestovnú kanceláriu, ale v skutočnosti pracoval Jacob Golos pre Sovietsky zväz. Na rozdiel od niektorých svojich beletristických nasledovníkov nepredstieral, že je Američan. Ale od založenia svojej agentúry v roku 1927 až do svojej smrti v roku 1943 tento človek využíva svoju firmu World Tourists ako zásterku pre svoju skutočnú činnosť – financovanie a uľahčovanie aktivít americkej komunistickej strany.

Hoci sa taktiež angažoval v oblastiach, ktoré mali bližšie k tomu, čo zvyčajne myslíme pod špionážou – verboval spolupracovníkov, získaval dokumenty –, väčšina jeho činnosti by sa dala presnejšie označiť ako politická subverzia. Golos udržiaval veľkú sieť kontaktov v Komunistickej strane USA, spravoval peňažné transfery z Moskvy, zvádzal Američanku, ktorá sa stala jeho asistentkou, používal svoju cestovnú kanceláriu ako miesto, kde skrýval falošné pasy, a bol v blízkom kontakte so šéfom strany Earlom Browderom (starým otcom finančníka Billa Browdera). FBI bola čoraz podozrievavejšia. Browdera zatkli za machinácie s pasmi a Golosa prísne sledovali. Tajné služby Sovietskeho zväzu neskôr zmenili taktiku a posunuli sa ďalej.

Veľké podobnosti

S krátkou prestávkou v deväťdesiatych rokoch v tom Rusi pokračujú dodnes. Minulý týždeň americké úrady zatkli a obvinili 29-ročnú Rusku, ktorú považujú za modernú agentku politickej subverzie.

Na rozdiel od svojho predchodcu Golosa Maria Butinová, ktorá sa cíti nevinná, neviedla žiadnu firmu. Prokurátori hovoria, že namiesto toho pôsobila ako líderka ruskej organizácie propagujúcej vlastníctvo zbraní, ktorá nebola o nič autentickejšia ako Golosova cestovná kancelária: v Rusku neexistuje žiadne právo nosiť zbraň a za tohto režimu ho niekto ani nezavedie. No podľa obžaloby táto osoba aj tak presvedčila niektorých naivných členov americkej Národnej streleckej asociácie, že je skutočná aktivistka. Keď sa jej to podarilo, získala prístup do ich sveta.

Podobnosti medzi Golosom a Butinovou sú až zarážajúce: obidvaja sa snažili pomáhať politickým hnutiam, o ktorých verili, že sú prokremeľské (v 30. rokoch minulého storočia to bola komunistická strana a v desiatych rokoch tohto storočia to je prozbraňové krídlo Republikánskej strany). Obaja dostávali podporu z Kremľa, ktorá im prichádzala okľukou buď cez Komunistickú internacionálu, alebo prostredníctvom ruských oligarchov.

Zlodeji a komunisti

Obaja boli tiež súčasťou väčších medzinárodných operácií. Golos bol pešiakom v dlhodobom úsilí Sovietskeho zväzu vyprovokovať medzinárodnú revolúciu. A aj keby sme Butinovú považovali len za prokremeľskú aktivistku, aj ona má

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie