Denník N

Jan Palach, antihrdinský film o hrdinovi

Foto – CinemArt
Foto – CinemArt

Letnú filmovú školu v Uherskom Hradišti zakončila svetová premiéra česko-slovenskej koprodukcie.

Jana Palacha nakrútil český režisér Robert Sedláček podľa scenára Evy Kantůrkovej. Za Slovensko ho koprodukovala Arina Film Production. Palacha hrá Viktor Zavadil. Film vstúpi v Česku do kín symbolicky 21. augusta, na Slovensku o týždeň neskôr.

Na rozdiel od filmu Horiaci ker Agniesky Holland mapuje Sedláček čas predtým, než sa Palach k svojmu činu rozhodol. Študent histórie pôsobí vo filme vyslovene civilným, niekedy až neistým dojmom.

Nejde o klasický bildungsroman o spoločenskom zrení hrdinu, ktorý nakoniec získa prestíž, ale o črty jednak z Palachovho detstva (päť rokov) a jednak z obdobia jeho dospievania, pričom názorová integrita hlavnej postavy je potlačená.

Palach obdivuje nebojácneho reformného politika Jozefa Smrkovského, akoby sám videl, že na jeho postoje sám nemá.

V Sedláčkovom podaní je obyčajným chlapcom z obyčajných pomerov, ktorý začne veriť, že mladí ľudia musia v demokratizačnom procese Pražskej jari zohrať dôležitú úlohu. Okupácia rúca jeho svet, všetko vyzerá z historickej perspektívy ako márne, je zrejmé, že demokracia skončila a že „táto noc nebude krátka“.

Jan Palach tu nie je veľkým strojcom dejín, ale človekom, ktorý cítil povinnosť reagovať extrémne v extrémnej situácii. Palach trpí tým, že je veľmi ťažké organizovať masovejšie akcie, že sovietske vojská majú schválený „dočasný pobyt“. Je to človek, ktorý sa (podľa charakteristiky jeho spolužiakov) nikdy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie